ECIT-chefen Peter Lauring om 2021: ”Ett hyfsat bra år”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Norska ECIT, som bland annat är huvudägare i den svenska redovisningsfirman Modern Ekonomi, redovisar en tillväxt på 30 procent till 2,4 miljarder norska kronor (NOK) för 2021. Rörelseresultatet (EBITDA) ökade med 32 procent till 339 miljoner NOK.
”Ett hyfsat bra år för ECIT … Nio förvärv fullbordades under året, vilka tillsammans ökar årsomsättningen med en halv miljard NOK.”, skriver vd Peter Lauring i bokslutet.
Han syftar bland annat på köpet av outsourcinggruppen Norian som har verksamhet i Norge, Sverige, Finland och Tyskland, plus off-shoring till Polen och Litauen.
”Förvärvet av Norian har gett oss bra expertis när det gäller stora kunder, automation och kvalitetskontroll”, skriver Peter Lauring.
Avskrivningar och nedskrivningar kopplade till intensiva förvärvstakten bidrog till att resultatet efter skatt minskade från 121 miljoner NOK 2020 till 115 miljoner NOK 2021. Vinsten per aktie minskade från 0,17 till 0,12 NOK. Den organiska tillväxten i koncernen anges till 6,7 procent, men den specificeras inte per affärsområde.
ECIT står på tre ben. Dels redovisnings- och lönedelen F&A som omsatte 1,3 miljarder NOK, ungefär som svenska Aspia, dels en verksamhet inom it-stöd och hosting, som omsätter 1,1 miljarder NOK. Dessutom finns en mjukvarudel som kallas Tech och som omsätter drygt 100 MNOK. Där hamnar intäkter kopplade till egenutvecklade it-system inom ekonomi. Tech jobbar dels med interna projekt i F&A-delen, dels med externa kunder.
”ECIT har utvecklat avancerade molnbaserade produkter inom lön, redovisning och processautomation. Under 2021 adderades nya tjänsteerbjudanden, både egenutvecklade och sådana som kom till oss genom förvärv. Genom erbjudanden inom maskininlärning, ERP och processautomation har vi tagit ett stort steg mot att bli ett betydande teknikföretag i Norden”, skriver ECIT.
Inom hela ECIT står Sverige för endast 17 procent av försäljningen, men efter förvärvet av Modern Ekonomi utgör Sverige mer än en fjärdedel av redovisnings- och lönedelen F&A. Danmark står för 10 procent av divisionens intäkter.
”Både Danmark och Sverige förbättrade sina marginaler avsevärt under 2021”, skriver ECIT.
ECIT:s aktie handlas sedan ett år på Euronext Growth Oslo. Vid årsskiftet ägdes över 50 procent av management och andra medarbetare inom koncernen. Den danske grundaren och vd:n Peter Lauring kontrollerar själv 9,5 procent av kapitalet och 49,9 procent av rösterna i bolaget. När ECIT förvärvar redovisningsbyråer köper man vanligtvis en aktiemajoritet i byrån och betalar delvis kontant, delvis med ECIT-aktier. En mindre del av byrån behålls av säljarna.
”Denna skräddarsydda förvärvsstruktur (med dubbelt ägande) minskar förvärvsrisken eftersom den stimulerar entreprenörerna att stanna inom ECIT, driva verksamheten vidare och realisera synergier tillsammans med ECIT”, skriver ECIT.
Synergierna är bland annan korsförsäljning, kostnadsminskningar och effektivitetsförbättringar för kund. Om och när synergierna uppnåtts kan ECIT köpa 100 procent av de förvärvade byråerna.
”Vi har optionsavtal med nästan alla minoritetsaktieägare som tillåter oss att förvärva de återstående aktierna i dotterbolagen med en multipel EV/EBITDA som ligger under marknadsvärdet. Sådana optioner har värderats till 458 miljoner norska kronor per december 2021 och bör beaktas när värderingen av ECIT görs”, skriver bolaget.