Utomstående revisor kan få granska grekisk-ortodoxa kyrkan
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) har enligt Göteborgs-Posten kallat till ett ”krismöte”, efter avslöjanden om fiffel med statliga bidrag i grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige.
”Polisanmälan är något vi diskuterar. Det kan också innebära att vi tar in utomstående revisorer som får granska kyrkan, som vi gjort när det gäller ett annat trossamfund”, säger myndighetschefen Isak Reichel till Göteborgs-Posten, GP.
Han refererar till en granskning av Eritreanska kyrkans medlemsregister, där myndigheten just nu upphandlar revisionsbyrå.
I tidningens granskning ”Patriarkens högra hand” slår ett 50-tal källor larm om fiffel, korruption och bidragsfusk inom kyrkan.
Medarbetarna vittnar om pengar som försvunnit, gåvobrev som förfalskats, ekobrott och misstänkt förskingring – samtidigt som kyrkans ledare i Skandinavien rekordhöjt sin lön, renoverat svart och köpt ett lyxhus i Stockholms skärgård.
Grekisk-ortodoxa kyrkan får årligen miljonbelopp från svenska staten – via kulturdepartementet och myndigheten SST. Sedan GP påbörjade granskningen har trossamfundet tvingats återbetala 190 000 kronor av statsbidraget – pengar som skulle gått till lokala församlingar men som enligt GP av kyrkans ledare centralt.
Frågetecken kvarstår kring den större delen av statsbidraget – omkring två miljoner kronor per år – där lokala församlingar vittnar om att inte en krona nått fram under flera år.
Avslöjandena om grekisk-ortodoxa kyrkan i Sverige har blivit en världsnyhet och plockats upp av medier och organisationer i Grekland, USA, Schweiz och Norge. GP har sökt grekisk-ortodoxa metropolitdömet och ärkebiskopen, som under flera veckor vägrat svara på frågor. I ett skriftligt uttalande som nyligen publicerats på Facebook, skriver metropolitdömet att man ”förnekar alla anklagelser” som riktats mot kyrkan. Man anser att reportagen ”innehåller ärekränkande uttalanden och att medarbetarnas anklagelser är ”osanna, förvrängda eller fabricerade”. Man skriver också att man tänkt besvara kritiken ”inom kort”.
Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) och regeringen ser allvarligt på avslöjandena.
”Mycket av det som framkommit är nytt för oss. Att man ska ha fuskat med redovisningar till exempel, och larmen om att det kyrkan skickat till oss inte stämmer. Vi kommer att ha möte för att diskutera vad som framkommit. Och det kommer innebära någon typ av åtgärd. Det här ärendet är väldigt angeläget”, säger Isak Reichel till GP.