Fyra stora tävlar om revisionen i SSAB
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Nu pågår processen upphandla ny revisionsbyrå i ståljätten SSAB, vars aktie är noterad i Stockholm och Helsingfors. Fyra stora tävlar om ett uppdrag i 20-miljoner kronorsklassen. Revisionsvärlden har tagit del av SSAB:s kravlista.
I början av januari offentliggjorde SSAB att de under första halvåret 2018 kommer genomföra en upphandling för att välja och utse ny revisor från och med 2019. Den 31 januari stängdes möjligheten att anmäla avsikt att lämna anbud. Som väntat är det de fyra stora som tävlar om uppdraget.
Skulle någon annan av de svenska storbyråerna kunna bli aktuella?
”Nej, jag tror inte att någon utanför Big4 skulle klara vårt uppdrag, eftersom det krävs globala resurser. Vår revisor behöver ha expertkunskap inom processindustrin, samtidigt som det krävs en bredd och att det finns resurser globalt”, säger Marie Sällström, koncernredovisningschef på SSAB och den som håller i upphandlingsprocessen.
Hennes arbete är att vaska fram de två kandidater som ska presenteras för revisionsutskottet i maj i år. Formellt utses den nya revisorn på bolagsstämman i april 2019.
Bakgrunden är att nuvarande revisor , PwC, måste bytas ut enligt de rotationsregler som infördes genom EU-lagstiftning 2016.
”Vi får fortsätta med PwC tre år till, och de kvarstår naturligtvis som ett starkt alternativ som vi kommer benchmarka våra övriga anbud mot”, säger Marie Sällström.
Men eftersom mycket handlar om personkemi, är rotation av huvudrevisor ett bra tillfälle att genomföra en upphandling, menar koncernredovisningschefen, som själv har ett förflutet på PwC.
Vad krävs för att vinna en attraktiv storkund som SSAB?
Marie Sällström avslöjar att företaget har ett tiotal kriterier där firmans kompetens är viktigast. I det ingår branschkunskap, bredd och global närvaro. Ett annat avgörande kriterium är hur starkt team revisionsbyrån kan erbjuda. Den personliga presentationen för revisionsutskottet fäller det slutgiltiga avgörandet.
”Personkemin och ett team med rätt kompetenser och erfarenheter inom vår industri är utslagsgivande. Man jobbar tätt ihop och det är viktigt att kunna ha en rak och ärlig kommunikation med din revisor”, säger Marie Sällström.
2016 kostade revisionen i SSAB 17 miljoner kronor. Inklusive övriga tjänster och rådgivning kunde PwC fakturera 26 miljoner kronor på SSAB.
”Det primära syftet är inte att sänka kostnaderna, men självklart är det ett av de viktigaste kriterierna när valet ska göras”, säger Marie Sällström.