EY röstningsgranskar Eurovision
EY har fått nytt förtroende av europeiska radio- och TV-unionen (EBU) som röstningsgranskare (independent voting observer) i musiktävlingen Eurovision Song Contest som i år hålls i Rotterdam, Nederländerna. För att garantera coronasäkerhet har man i år valt att förinspela alla bidrag enligt en procedur som kallas ”live on tape”. De förinspelade videorna kommer att användas när det gäller artister inte kan åka till Rotterdam, eller om någon artist måste sätta sig i karantän på plats.
Enligt “live on tape”-reglerna får ingenting, varken sång eller själva uppträdandet, ändras efter inspelningstillfället. EY och EBU ska tillsammans borga för detta, uppger Aftonbladet. En grupp av oberoende kontrollanter kommer att följa hela kedjan, från inspelningen som får ta max en timme, tills det att reservframträdandet levereras till Eurovision. På så sätt ska äktheten för denna ”live on tape” garanteras.
Att agera övervakare av stora tävlingar brukar ses som prestigeuppdrag för revisionsbyråer, men det finns även risker.
EY pekades ut som medansvarig för den räknemiss som gjorde att fel poäng delades ut under Eurovision 2019 som avgjordes i Tel Aviv. Efter påtryckningar erkände EBU, en sammanslutning för public service-bolag, att fel poäng delades ut till totalt 20 länder.
Amerikanska PwC gjorde 2017 en jättemiss vid filmpriset Academy Awards (även kallad Oscarsgalan). PwC blandade ihop kuvert och fel film utropades till vinnare i kategorin bästa film, se tidigare artikel.
Båda misstagen gjordes i direktsändning med över 100 miljoner tittare.
Årets upplaga av Eurovision, där Sverige alltså representeras av Tusse med låten Voices, har två delfinaler den 18 och 20 maj samt grand final den 22 maj.