PwC behåller Oscarsuppdrag – trots kuvertfiasko

Så ska tabbar vid prisutdelning undvikas nästa år.

Brian Cullinan, ersätts av kollega

Amerikanska PwC får förnyat förtroende att hålla i rösträkningen till filmpriset Academy Awards, trots missen på årets gala då kuverten blandades ihop och fel film utropades till vinnare i kategorin bästa film. Det skriver amerikanska Variety.

Dock införs nya rutiner för att se till att haveriet under årets prisutdelning inte upprepas. Nästa år kommer en tredje PwC-anställd som känner till vinnarna i förväg att finnas på plats i kontrollrummet för att kunna ingripa om något fel skulle uppstå. Kategorin på vinnarkuverten kommer också att få en tydligare märkning.

Dock byts de två ansvariga för årets rösträkning, Brian Cullinan Martha Ruiz, ut mot kolleger.

Variety har tidigare skrivit att det inte är så lätt för den amerikanska filmakademin att bryta med PwC. Att räkna rösterna inför Oscarsgalan är bara en liten del av tjänsterna som PwC utför åt akademin, även bokslut och skatterådgivning ingår. Enligt Variety fakturerade PwC filmakademin 125 284 dollar 2014, men värdet av tjänsterna ska ha varit större än så. Amerikanska PwC ger rabatt på sina tjänster i utbyte mot att kunna använda Oscarsuppdraget i marknadsföring och PR, vilket gjorts flitigt före kuvertmissen.

PwC:s har arbetat åt filmakademin i 83 år.

 

Martin Hammarström

[email protected]