… men i Sverige är siffrorna hemliga
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
I Storbritannien har 38 delägare på stora revisionsbyråer tvingats sluta på grund av ”olämpligt beteende” under de senaste fyra åren, se separat artikel. Det är byråerna själva som offentliggjort siffrorna – bland annat för att visa stöd för #Metoo-kampanjen. När Revisionsvärlden ställer motsvarande fråga till de största revisions- och redovisningsbyråerna i Sverige är de dock inte lika transparanta som de brittiska.
KPMG, Deloitte och LRF Konsult uppger att de inte behövt säga upp någon på grund av sexuella trakasserier eller olämpligt beteende.
PwC, EY och Grant Thornton väljer att inte kommentera orsaker till eventuella uppsägningar.
”Om delägare slutar på PwC och varför, är ingen information vi kommunicerar externt av hänsyn till alla inblandade individer” skriver Katarina Roddar, personaldirektör på PwC, i ett mejl till Revisionsvärlden.
Ulrika Lenhammar, Head of PR på EY, skriver att de har ”agerat kraftfullt” i de fall någon har brutit mot byråns nolltolerans mot sexuella trakasserier. Men inte heller hon vill kommentera enskilda fall eller händelser.
Inte heller Grant Thornton kommenterar enskilda fall, utan hänvisar till byråns års- och hållbarhetsredovisning där det framgår hur de jobbar för jämställdhet i företaget.
Samtliga byråer som Revisonsvärlden varit i kontakt med påpekar att de har tydliga riktlinjer mot sexuella trakasserier.
Fotnot: Hösten 2017 gick kvinnor i olika branscher och i olika länder ut med offentliga upprop om trakasserier på arbetsplatsen. Även Revisionsvärlden uppmanade läsarna att skicka in vittnesmål, se tidigare artikel.