Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

”Visst kommer vi från olika håll”

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Jens-Oskar Göransson

Revisionsvärlden träffar Jens-Oskar Göransson på ekonomi och it-koncernen ECIT:s svenska huvudkontor i Stadshagen i Stockholm. Hans karriär inom redovisningsbranschen är gedigen: Började inom Visma och Azets, ledde under något år den snabbväxande byrån Fortner, som år 2019 köptes av ECIT i ett av den norska koncernens tidiga förvärv i Sverige. Sedan dess har Göransson successivt fått alltmer ansvar. År 2021 ersatte han Frans Blom som vd för Modern Ekonomi, ECIT:s hittills största förvärv i Sverige. Blom ansvarar idag för kvalitet och rådgivning inom den svenska delen av ECIT samt är ordförande i branschorganisationen Srf konsulterna.

Sedan oktober i år är Jens-Oskar Göransson vd för både Modern Ekonomi och ECIT Services, som tillsammans står för cirka två tredjedelar av redovisnings- och löneverksamheten i  Sverige. Den tidigare ECIT-vd:n Daniel Bolin har idag titeln Sverigechef och ett övergripande ansvar för hela verksamheten, som förutom redovisning och lön även inkluderar it-konsultverksamhet. Totalt har koncernen cirka 400 medarbetare i Sverige.

Hur utvecklades ditt ansvarsområde – alltså Modern Ekonomi och ECIT Services – under 2023?

”Vi växte bra organiskt under 2023 till cirka 290 Mkr. Vi växer både med befintliga kunder och genom nya kunder under året. Vi har byggt upp en professionell sälj- och marknadsorganisation som idag består av sju personer. Vi har också satsat mycket på våra medarbetare och utveckling av ledarskapet”, säger Jens-Oskar Göransson.

Omsättningssiffran för 2023 på 290 Mkr är väsentligt högre än den för de båda bolagen under 2022, men Jens-Oskar Göransson uppger att det skett fusioner som försvårar en rak jämförelse.

Jag har letat efter förvärv på ECIT:s webbplats men endast hittat ett under 2023, en it-konsult i Helsingborg. Gjorde ni något förvärv inom redovisning?

”År 2022 köpte vi redovisningsbyrån Credité i Stockholm, som fusionerades med ECIT i år. Annars har det varit organiskt tillväxt.”

Smälter ni fortfarande köpet av Modern Ekonomi? (Fotnot: ECIT lade år 2020 ett bud på Modern Ekonomi, vars aktie handlades på Nasdaq First North Growth Market. Man lyckades dock inte få kontroll över 90 procent av aktierna, som fortsatte att handlas till mitten av fjolåret.)

”Nja. Det handlar snarare om att vi inte haft någon organisation för att göra förvärv på ett systematiskt sätt. Men det har vi nu, så det är min förväntan att det bli fler förvärv under 2024.”

Vilken typ av byråer är det ni söker?

”Gärna kompletterande förvärv på de orter där vi redan finns. Det viktigaste är dock människorna, att de som vi ska vilja leverera litet mer till kunden och ser fördelen i att komma in i ett större sammanhang. Kanske byråer som vill ha stöd i exempelvis systemomläggning, HR, regelefterlevnad, IT och marknad.”

Revisionsvärlden skrev om affären när ni köpte Credité Consulting från det norska affärssystemet 24SevenOffice, som ägde byrån som en sorts skyltfönster för sin programvara. Jobbar de – eller ni – vidare med 24SevenOffice?

”Ja, vi har ett gäng specialiserade på 24SevenOffice, både i Norge och Sverige. I Sverige arbetar vi annars mest med Fortnox när det gäller de mindre kunderna och (Microsofts affärssystem) Business Central för de större. I mellansegmentet arbetar vi även med (affärssystemet) Jeeves.”

Om jag säljer min byrå till er, kommer mitt kontor att heta Modern Ekonomi eller ECIT?

”Där är vi pragmatiska, men ECIT är det varumärket vi satsar på i Sverige. Modern Ekonomi finns kvar som varumärke med ”a part of ECIT” som en sorts underrubrik och som en del av ”ECIT Familjen”. Gänget från Credité sitter exempelvis här i Stadshagen och verkar under namnet ECIT.”

Revisionsvärlden skrev nyligen om att bokföringsprogrammet Inbooks gått i konkurs. Ni är inte sugna på ett eget bokföringsprogram för mindre företag? Talenom och Freedom Group har ju sådana…

”Man ska aldrig säga aldrig, men det är inte så troligt att vi skulle förvärva något i Sverige idag. Strategin hittills är att använda standardlösningar och bygga på dessa med egna gränssnitt mot kund när vi tycker att sådana behövs. Vi har egna sådana lösningar med integrationer mot både Fortnox, BC och Jeeves. Samtidigt arbetar ECIT i både Danmark och Norge delvis med egna programvaror som vi värderar att utveckla för den svenska marknaden. Vi har bland annat ett danskt lönesystem som vi arbetar med att göra en svensk version av.”

Du kom in i ECIT när koncernen omsatte cirka 35 Mkr i Sverige. Idag är väl siffran närmare 400 Mkr om man räknar in it-verksamheten? Vilka synergier finns egentligen med förvärven, vid sidan av att man kan flytta ihop i gemensamma lokaler?

”Synergin är att vi kan göra mer för kunderna när vi får in nya kompetenser samt att vi kan samordna många gemensamma funktioner. Vi får därmed en bättre skala, högre kompetens och kan fokusera på kundleveransen. Men för att verkligen kunna hitta den här kundnyttan är det en stor fördel om man sitter ihop på de orter vi är närvarande. Det är därför vi flyttar samman kontor. Det har vi gjort i både Stockholm och Malmö och Jönköping och vi ser nu på möjligheterna att göra det i Göteborg.”

Ni är en koncern med två varumärken – ECIT och Modern Ekonomi. Har ni även två företagskulturer?

”Visst kommer vi från olika håll. Förutom ECIT och Modern Ekonomi har vi ju arv från en rad andra företag vi förvärvat och som har varumärken som fortfarande lever vidare eller försvunnit, såsom PA-Kompetens, Verismo, Pramo, ASK och Catomi. Vi vill odla en gemensam företagskultur, men det är samtidigt sunt att låta olika delar av koncernen bidra med sitt till detta. Vi lägger mycket tid på att möta varandra inom organisationen.”

Jens-Oskar Göransson

Senaste från Revisionsvärlden