Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

“Vi kan nog betala mer än många andra”

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Redovisningstjänsten Wint ökade intäkterna med 32 procent – från 75 till 99 Mkr – under 2022, enligt koncernredovisningen för fjolåret.

“Vi fick många nya kunder men framför allt handlar det om att våra kunder är väldigt nöjda med Wint och rekommenderar oss vidare”, säger Wints vd Daniel Johansson.

Hur ser det ut hittills under 2023?

”Det ser fortsatt bra ut, vi verkar öka ytterligare upp cirka 25 procent.”

Ni är starka inom segment som fastighetsmäklare samt stafettläkare och -sjuksköterskor med egna bolag. Vilka segment satsar ni på framöver?

“Wint är en tjänst för tjänste- och konsultbolag, människor som fakturerar för sin tid, i framtiden ser vi att både enmansföretagen är fortsatt viktiga men också större aktörer som byråer av olika slag, som reklambyråer, arkitektfirmor och andra konsultbyråer.”

Rörelseresultatet för 2022 landade på minus 2 Mkr, vilket är bättre än tidigare år.

”Just nu går vi med vinst, men vi kommer att fortsätta prioritera tillväxt snarare än lönsamhet. Vi utvecklas i enlighet med plan och kan själva välja att öka resultatet om det skulle bli nödvändigt”, säger Daniel Johansson.

Wint växte länge helt organiskt men i fjol presenterade företaget ett koncept som innebär att Wint köper redovisningsuppdrag från traditionella redovisnings- och revisionsbyråer. Wint hanterar kundernas löpande bokföring, betalningar, deklarationer och löner, medan den traditionella byrån fortsatt står för den löpande kundkontakten, möten och rådgivning. Wint tillkännagav denna typ av samarbete med kombibyrån Revideco i december och it- och ekonomibyrån One Economy i februari, men därefter har det varit tyst.

”Att det är tyst innebär inte att det inte händer någonting, Vi har ett 50-tal kunder som vi delar med Revideco och One Economy och det fungerar jättebra. Vi tror fortfarande stenhårt på den här modellen och tror att vi snart kan presentera fler samarbeten av den här typen. Det kan även bli tal om rena förvärv, alltså att vi köper hela byrån”, säger Daniel Johansson.

Samtidigt är koncerner som Freedom Group, Rantalainen och Azets aktivt ute och förvärvar svenska byråer. Betalar ni för dåligt jämfört med dem?

”Nej, det hänger inte på det, tvärtom, vi kan nog betala mer än många andra. Men den här typen av samarbete passar byråer som vill fortsätta att driva byrån själva, men fokusera på en rådgivande roll. Dessutom kan vi ge stöd med exempelvis system för kundkännedom. Ska vi förvärva hela byrån handlar det om en annan affär, vilken vi också gärna gör om det finns en byråägare som vill kliva av, satsa på något annat eller rent av sluta jobba”, säger Daniel Johansson, som i dagarna firar fem år som vd för Wint.

Han var från början Wints ekonomichef, men befordrades till vd när grundaren och frontfigur Björn Elfgren lämnade sin post 2018. Då hade koncernen en omsättning på 35 Mkr.

”Vi hade en väldigt bra produkt, men tillväxten hackade betänkligt”, säger Daniel Johansson.

Han berättar att Wint gjorde sig av med de kunder som inte passade in i Wints strömlinjeformade koncept, även om de var lönsamma, och bestämde sig för att sikta på ”högst grad av automatisering av alla”. Omstöpningen och tillväxten har dock kostat en del, Wint har under Johanssons fem år gjort flera nyemissioner. Antalet kunder uppges idag vara “över 3600” med målsättning på över 4000 kunder vid årets slut.

Senaste från Revisionsvärlden