”Vi gör tvärtom mot IK och Altor”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Redovisningskoncernen Freedom Group, finansierad och kontrollerad av private equity-bolaget MVI, bildades i januari 2022 som Freedom Holding. Startskottet var förvärv av fem byråer i olika delar av landet, vilket gav koncernen ett åttiotal anställda och en omsättning på 80 Mkr på årsbasis. Idag, ett antal förvärv senare, uppger koncernens ordförande Henrik Rättzén att den totala omsättningen uppgår till ca 230 Mkr på årsbasis. Nu sker förändringar i ledningen. Freedom Groups första vd Antti Antonov ersattes i maj av CFO Niclas Miörner, som går in som tillförordnad vd tills en ordinarie är rekryterad.
”Antti är kvar och har varit och är viktig för att bygga en gemensam kultur i koncernen. Vi behöver frigöra hans kapacitet, både för att utveckla de befintliga byråerna och förvärva nya. I takt med att vi växer behöver vi bredda ledningen. Jag hoppas snart kunna presentera en ny ordinarie vd”, säger Freedom Groups ordförande Henrik Rättzén till Revisionsvärlden.
Rättzén är styrelseproffs efter en lång karriär i näringslivet, bland annat som CFO för SJ och Postnord. Han har även bakgrund som revisor och delägare vid KPMG.
”Jag jobbade med MVI i ett annat projekt och blev tillfrågad om jag ville vara med. Jag kom in strax efter att gruppen bildats”, säger Henrik Rättzén.
Han ser sig som oberoende styrelseordförande. De andra stora PE-ägda redovisningskoncernerna i Sverige har tillsatt likande personer. Altorkontrollerade Ludvig & Co har en dansk styrelseordförande vid namn Michael Halbye, Senior Partner på McKinsey i Köpenhamn. Och styrelsen i Aspia, ägt av IK Investment Partners, leds av Erikssons tidigare CFO, Jan Frykhammar.
”Altor och IK har förenklat köpt befintliga verksamheter, gjort tilläggsförvärv, och sedan jobbat mycket med digitalisering, effektivisering och tjänsteutveckling. Vi gör litet tvärtom, vi köpte en av de minsta byråerna, som hade utvecklat en mycket kraftfull mjukvara – Bflow”, säger Henrik Rättzén.
Bflows upphovsman är Antti Antonov, den tidigare vd:n för Freedom som nu ska arbeta med affärsutveckling och förvärv. Antonovs byrå och hans system, Bflow, var startpunkten för Freedom Group. Frågan är vilken vikt Bflow får i koncernen efter vd-skiftet.
”Systemet är faktiskt ännu bättre än vad jag vågade tro när jag tillträdde. Bflow fungerar väldigt bra främst på mindre kunder, men för de större fungerar exempelvis Fortnox bättre. Antti har nått väldigt goda resultat på sin byrå, och vi har börjat rulla ut systemet inom resten av koncernen”, säger Henrik Rättzén.
Man skulle kunna se Freedom Group som ett gäng byråer som vill lära av varandra, men också som ett system – Bflow – som behöver användare. Vilket synsätt har du?
”Om man bara pratar om digitalisering får man något som är hårt och kallt som stål. Det tror inte jag på. Målet med Freedom Group är att växa tillsammans och att utveckla best practice på en rad olika områden. Det kan handla om hur vi tar hand om medarbetare och kulturen, hur vi möter kunden, rådgivningskapacitet, bland annat”, säger Henrik Rättzén.
I hur stor utsträckning används Bflow inom koncernen?
”Jag kan inte ge dig någon siffra, men i alla projekt kring processförändring och systemimplementering tar det längre tid än man hoppas. En av våra anslutna byråer har kommit långt och gillar verkligen systemet. De andra har en bit kvar men är på god väg. Vi har ett system där ambassadörer på varje byrå jobbar med att successivt ta över kunder till Bflow. Just under bokslutssäsongen har det inte hänt så mycket, men så fort den är klar kommer vi att fortsätta utrullningen. Strategin är att ha ett flertal programvaror inom Freedom Group, men att Bflow ska var det dominerande programmet. Där är vi inte idag.”
Fortnox och Visma adderar hela tiden nya moduler och kan lägga stora resurser på programvaruutveckling. Hur ska Bflow kunna hålla jämna steg med dem?
”Visst har aktörerna du nämner väldigt mycket större resurser än vi. Vår fördel är att vi kommer från redovisningshållet. Bflow är ett system, skapat av redovisningskonsulter. Deras behov styr utvecklarna, inte tvärtom. Dessutom slipper vi bygga upp systemet kring olika moduler. I Bflow har vi ett ekonomisystem och byråstöd integrerat i ett arbetsflöde som passar en modern och medarbetarvänlig process, allt i ett. Ett kraftfullt verktyg att arbeta i för såväl våra kunder som medarbetare.”
Antti Antonov sa i fjol till Revisionsvärlden har han vill ha ”alla kunder i samma system, utan att det kostar skjortan” (se tidigare artikel). Hur mycket kan man spara i licenskostnader på att arbeta i Bflow?
”Man skulle ju förenklat kunna säga att de pengar vi kan spara i licenskostnader lägger vi på egen programvaruutveckling. Men för mig är fördelen med Bflow en bättre kundupplevelse och en bättre arbetsprocess för konsulten. I förlängningen kan vi ta in fler kunder utan att konsulterna går på knäna.”
Efter de inledande fem förvärven har Freedom succesivt gjort fler. Det senaste och trettonde för värvet var redovisningsdelen av kombibyrån Lidhed & Boström, som har kontor i Jönköping och Ulricehamn.
”Jag är imponerad över hur långt vi kommit. Idag omsätter koncernen 230 Mkr på årsbasis. Jag hoppas på ytterligare några förvärv innan året är slut”, säger Henrik Rättzén.
Vad letar ni efter när ni söker potentiella förvärvsobjekt?
”Vi söker entreprenörer i branschen som vill fortsätta att utveckla sina verksamheter, och dessutom villiga att bidra till något gemensamt. Den som säljer till oss blir delägare i Freedom Group. Det är sådana byråer vi söker, gärna på orter där vi inte finns idag, alternativt orter där vi finns och gärna vill bli starkare. Men vår tillväxt bygger inte bara på förvärv. Vi växer organiskt, bland annat genom att rekrytera duktiga människor.”
Det är många som drar i redovisningsbyråerna. Förutom svenska Ludvig & Co är bland annat norska ECIT och View Ledger samt finländska Talenom och Balanco aktiva när det gäller förvärv av mindre byråer.
Ni kallar er Freedom Group. Är det friheten att behålla byråns namn som skiljer er från andra förvärvshungriga redovisningskoncerner?
”Bland annat. Vi vill att entreprenören äger sin lokala marknad, behåller sitt kontor och sitt varumärke. Samtidigt får du hjälp att professionalisera och digitalisera verksamheten, hjälp med compliance, affärsutveckling och tillgång till Bflow. Dessutom blir du delaktig och får investera i något nytt. Viktigast är nog stödet av de andra byråerna inom Freedom. Nu är det 13 personer i vår byråchefsgrupp, det är en fantastisk kraft och erfarenhet i ett sådant gäng”
Vad gör byråchefsgruppen?
”Vi delar idéer och utvecklar best practise. Någon sa att det bubblar i gruppen. Tänk dig att 13 erfarna byråchefer med samma mål bidrar med sina respektive styrkor, god idéer och insikter. Den som har utmaningar kan få stöd genom gruppen, de ringer varandra.”
Från början var ni fem byråer i Freedom, idag är det 13. Hur stor kan byråchefsgruppen bli innan den slutar att bubbla?
”Det är en fråga vi precis håller på att diskutera – hur tar vi nästa steg organisatoriskt? Vi vill bygga vidare, målet är att vara en av de tre största i Sverige. Det innebär en omsättning som är flera gånger större än idag. Hur detta ska gå till ska inte bestämmas centralt, utan tillsammans. Vi vill inte tappa känslan av att alla är med, även om vi vuxit”, säger Henrik Rättzén.
Läs även Revisionsvärldens kommentar: Imponerande tillväxt i Freedom Group