Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

”Lönerna är lägre i Nordmakedonien”

Coordea hjälper svenska bolag med ekonomiadministration genom 80 ekonomer i Nordmakedonien som arbetar i svenska redovisningssystem. I fjol växte bolagets omsättning med över 50 procent till cirka 20 Mkr.

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

”En senior kostar 35 000 kronor per månad, plus moms. Det är konkurrenskraftigt”, säger Coordeas vd och grundare Svetozar Serafimovski.

Serafimovski är doktor i matematik och arbetade länge som it-konsult i Stockholm. Han driver Coordea tillsammans med sin fru, redovisningsekonomen Katriina Wilkki Serafimovska. År 2009 blev båda arbetslösa när de konsultfirmor de arbetade på skar ned i spåren av finanskrisen.

”Valet stod mellan att gå på a-kassa eller att starta bolag, så vi startade bolag”, säger Svetozar Serafimovski.

Affärsidén tog form när paret Serafimovski ville hjälpa sin dotter. Hon var redovisningsansvarig på ett bolag och behövde anställa redovisningsekonomer.

”Vi bestämde oss för att försöka hitta ekonomikompetens i Nordmakedonien, där jag är född. Cooredas första uppdrag var lika mycket ett försök att hjälpa min dotter som att testa affärsidén. Vi åkte ned till Nordmakedonien och började rekrytera. Grundkraven var att de skulle vara duktiga på engelska och ha universitetsutbildning i företagsekonomi”, säger Svetozar Serafimovski.

Sedan det första uppdraget har verksamheten utökats stegvis. Coordea har idag ett 80-tal svenska kunder, ofta medelstora.

”Typkunden är en vd som behöver en redovisningsansvarig på heltid. Men vi erbjuder även deltider och har kunder som hyr tio ekonomer eller fler genom oss”, säger Svetozar Serafimovski.

Kunden kommunicerar på engelska direkt med de makedonska ekonomerna.

”Men ekonomerna lär sig svensk redovisningsteminologi och arbetar i svenska redovisningsprogram”, säger Svetozar Serafimovski.
Coordea består av två bolag, ett i Nordmakedonien där ekonomerna är anställda, ett i Sverige som fakturerar kunderna. Normalt skickas alla kostnader i det makedonska bolaget vidare till Sverige.

”Alla våra kunder är svenska bolag, utom en större kund som finns i Finland. Den har vi genom en samarbetspartner som försöker etablera vårt koncept i Finland.”

Ser du Coordea som ett bemanningsföretag eller en redovisningsbyrå?

”Vi kallar det extended office. Kunden får en resurs som är en del av den egna organisationen, fast på distans.”

Så kunden uppfattar att den hyr en bestämd person, snarare än en redovisningstjänst?

”Ja, de flesta kunder vet mycket väl vem eller vilka deras medarbetare är. De har ju daglig kontakt. Men större kunder har ofta arbetsledare, som sköter kommunikationen.”

Vilka är era konkurrenter?

”Vi är ganska ensamma om vårt koncept. Vissa av våra kunder har försökt, men misslyckats, med att anställa en ekonom. Vi konkurrerar även med ekonomer som hyrs ut, men det kostar ju en hel det att ha en svensk redovisningsekonom på interimsbasis. Där är vi ett konkurrenskraftigt alternativ”.

Coordea har idag 120 anställda i Nordmakedonien. 80 av dem är ekonomer, resten har andra kompetenser än ekonomi, exempelvis it- eller webb-support eftersom vissa kunder efterfrågat även annan typ av personal. Personalen jobbar från två olika kontor.

”Vi började i Tetovo eftersom jag kommer därifrån, men när vi växte började vi rekrytera i Skopje som är en större stad med ett universitet och många internationella företag”, säger Svetozar Serafimovski.

Jag får inte riktigt ihop er omsättning på 20 Mkr med att ni har 120 anställda. Om ni har 100 ekonomer som kostar 35 000 kr/månaden borde ni väl omsätta över 40 Mkr/år?

”35 000 krononor i månaden är bara ett exempel. Vi har många kunder som inte hyr någon senior ekonom utan vara har juniora resurser som arbetar med enklare arbetsuppgifter som exempelvis levreskontran. Vi tar cirka 25 000 – 29 000 kr i månaden för juniora resurser – på heltid. Dessutom har vi äldre kunder som ligger kvar i gamla avtal och som kan ha ännu lägre priser.”

Ni konkurrerar med lägre löner än i Sverige, samtidigt som redovisningsbranschen automatiseras. Tror du att era ekonomer kommer att automatiseras bort snabbare än svenska ekonomer?

”Jag tror inte det. Vi arbetar med digitalisering och automatisering precis som andra aktörer. Vår konkurrensfördel är att lönerna är lägre i Nordmakedonien, för samma kompetens.”

Hur tänker ni framåt?

”I dag består den svenska organisationen av mig och min fru, vi har lyckats bra med att få in kunder med upp till 10 anställda. Nu vill vi försöka få in mycket större kunder och konkurrera inom outsourcing. För att lyckas tror jag att vi måste rekrytera svenska redovisningskonsulter, som kan analysera kundens processer på djupet för att kunna flytta över dem till oss”, säger Svetozar Serafimovski.

Senaste från Revisionsvärlden