Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

”Du får inte gå för långt från siffrorna”

Intervju

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Det var 2019 som den finländska redovisningskoncernen Talenom gick in på den svenska marknaden genom köpet av Wakers. Då omsatte Talenom cirka 0,5 miljarder kronor och sågs i Sverige som en udda uppstickare. Därefter har redovisningskonscernen, vars aktie handlar på Helsingforsbörsen, vuxit snabbt genom ytterligare förvärv i Finland, Sverige och sedan i fjol även Spanien. Prognosen är att omsätta 100-110 miljoner euro – över en miljard svenska kronor – under 2022. När Fredrik Waker sålde sin byrå Wakers hade riskkapitalbolagen IK Investment Partners och Altor året innan gått in i de verksamheter som idag heter Aspia och Ludvig & Co. Många såg framför sig en snabb omstrukturering av redovisningsbranschen, pådriven av en snabb automatisering.

”Förändringarna har gått mycket långsammare än jag trodde. Visst pågår det en strukturomvandling och visst sker en del när det gäller automatisering, men inte alls så snabbt som jag och många andra trodde 2019”, säger Fredrik Waker.

Vad beror det på?

”Kanske på att vi som arbetar i branschen inte är så förändringsbenägna.”

Idag är Fredrik Waker ansvarig för M&A (läs: köp av mindre byråer) på svenska delen av Talenom. Revisionsvärlden träffar honom på Talenoms Stockholmskontor på Holländargatan, där det idag arbetar ca 40 personer. Han arbetar tätt ihop med Sverigechefen Jimmy Dahmén, som varit med sedan Wakerstiden.

I Sverige har Talenom de senaste åren gjort en rad förvärv, i våras tillkännagavs att man den 1 september förvärvar Mazars redovisningsdel. Det är det hittills största köpet i Sverige.
I fjol omsatte Talenom cirka 100 miljoner kronor i Sverige. I år borde det bli upp emot det dubbla så mycket efter vårens förvärv av östgötabyrån Lindgren & Lindgren Ekonomi, Confido i Växjö och Redovisningsbyrån Öckerö i Bohuslän som tillsammans har cirka 40 anställda.

”Jag kan i dagsläget inte ge några direkta siffror men sett till antal personer efter vårt senaste förvärv av Mazars redovisningsdel är vi närmare 290 anställda fördelat på 24 kontor runt om i landet”, säger Jimmy Dahmén.

Vilka är era vassaste konkurrenter när det gäller att förvärva svenska byråer?

”Jag skulle vilja nämna Klara Consulting, ECIT och View Ledger. Kanske ska jag nämna även Freedom Holding (ett nytt byråbygge som leds av entreprenören Antti Antonov och som har private equity-bolaget MVI som huvudägare, se tidigare artikel).

Varför är finska och norska koncerner så aktiva i Sverige?

”Jag kan inte tala för de andra, men när det gäller Talenom har man ett koncept som fungerat väldigt bra i Finland. Därför vill man pröva konceptet även på andra marknader, och då är Sverige ett naturligt första steg”, säger Fredrik Waker.

Både Aspia och Ludvig & Co har nordiska ambitioner, men det enda steget utanför Sverige är Aspias köp av lönespecialisten DLN, som har några kontor utanför Sverige. Varför har de fastnat i Sverige?

”Vad jag tror när det gäller Aspia så har de gjort flera större förvärv i Sverige, som kanske måste smältas ihop innan de tar nästa steg. När det gäller Ludvig & Co hade jag trott att de skulle förvärva likande koncerner i andra länder. Det finns redovisningsbyråer med fokus på lantbrukssektorn i flera länder”, säger Fredrik Waker.

En del av Talenoms koncept i Finland är ett egenutvecklat redovisningsprogram för mindre kunder. Talenom skrev i samband med att den senaste årsredovisningen presenterades att en svensk version av programmet förhoppningsvis ska lyfta lönsamheten i den svenska delen av koncernen, som har en lägre marginal än den finländska.

Hur går utrullningen av ert eget redovisningssystem i Sverige?

”Bra. Vi är fortfarande i ett tidigt stadium men utvecklingen går framåt. Programmet testas just nu och vi räknar med att kunna flytta framför allt arbeta med de mindre kunderna i systemet under hösten”, säger Jimmy Dahmén.

Varför skulle kunden vilja jobba i ert system stället för Visma eller Fortnox?

”Vår ambition är att skapa ett heltäckande serviceerbjudande till våra kunder med enkla digitala verktyg och hög grad av personlig service. Vårt egna system är ett av många verktyg vi använder oss av för att skapa en positiv kundupplevelse”, säger Jimmy Dahmén.

Kommer ni att sänka priset gentemot kund om de använder ert program?

”Det är för tidigt att säga något kring hur prisfilosofin kommer se ut. Utgångspunkten är att vi vill förbättra för våra kunder och kunna erbjuda något som de har stor nytta av”, säger Jimmy Dahmén.

Visma har beskrivit marknaden för redovisning respektive redovisningsprogram som kommunicerande kärl, där redovisningsbyråerna förväntas tappa omsättning medan ekonomiprogrammen kommer att öka försäljningen kraftigt. Hur ser ni på förhållandet mellan byråer och programvaruleverantörer?

”Visst sker det en överflyttning. När jag började i den här branschen hade byrån en ganska stor programvarukostnad, som kunde överföras på kunden. Sedan började programvarubolagen skaffa sig en egen relation till slutkunden. Småföretaget blev kund både hos byrån och hos programvarubolaget. I början gjorde det inte så mycket eftersom byrån ofta ändå hade för mycket att göra och momenten som försvann från byrån inte var så lukrativa. Idag märks konkurrensförhållandet och det kommer nog att bli ännu tydligare framöver”, säger Fredrik Waker.

Varför har Visma och Fortnox så starkt grepp om den svenska marknaden?

”De är duktiga. Särskilt Fortnox har varit bra på att marknadsföra sig direkt mot slutkund”, säger Fredrik Waker.

Ser du någon prispress på programvara?

”Inte just nu. Bokio var en stark utmanare till Visma och Fortnox när de erbjöd programmet gratis. Nu har de börjat ta betalt för viktiga delar av programmet och dessutom har Visma köpt bolaget”, säger Fredrik Waker.

Hur är det med priserna på redovisningstjänster?

”Det sker en övergång från timpriser till fasta priser, men intäkten per kund uppfattar jag som stabil, Förutsättningen är att vi ökar andelen rådgivning”, säger Fredrik Waker.

När redovisningsaffären förväntas krympa vill vissa bredda byrån. Jag tänker på it-drift (ECIT), marknadsföring (Saldo Redovisning deläger en byrå inriktad på bland annat webbdesign, varumärkesarbete och sociala medier) och skatterådgivning (Aspias köp av Skeppsbron Skatt). Hur vill Talenom bredda affären?

”Jag tror inte att du får gå för långt från siffrorna, det är ändå siffror som kunden förknippar med redovisningsbyrån. Utgångspunkten är att det är redovisningskonsulten som ska stå för rådgivningen, inte en helt annan typ av konsult. Det handlar nog om att vi måste stanna upp och titta på vad våra siffror till kunden betyder. Inte bara säkerställa att de är korrekta”, säger Fredrik Waker.

Du har sagt att du gärna förvärvar byråer anslutna till Srf konsulterna FAR, och du har själv suttit i Srf konsulternas styrelse i flera år. Hur ser du på auktorisationen av redovisnings- och lönekonsulter?

”Jag tycker att auktorisationen har varit viktig för att höja kvalitén på många sätt, men den är väldigt inriktad på hur den enskilda konsulten ska arbeta. Om man bara fokuserar på Reko och REX är det lätt hänt att man släpper fokus på processerna som också är väldigt viktiga för kvalitén. I Finland uppfattar jag att byrån tar ett större ansvar för kvalitetsarbetet, mindre ansvar läggs på medarbetarna”, säger Fredrik Waker.

Senaste från Revisionsvärlden