Barndomsvännerna vill ha ”förlåtande kultur” på byrån
Barndomsvännerna Alexander Bervå och Johan Dahl startade Ekonum år 2019.
”Vi har följts åt genom åren. Först i skolan sedan genom ekonomistudier på universitetet. I början av karriären jobbade vi under några år på olika håll, Johan med revision och jag med redovisning”, säger Alexander Bervå.
Verksamheten vuxit i snabb takt. Det senaste räkenskapsåret ökade omsättningen i Ekonum AB med hela 39 procent till drygt 12 Mkr. Dessutom ligger hela revisionsverksamheten i ett annat bolag.
”Totalt sett omsätter Ekonum 18 Mkr, 67 procent är redovisning, 33 procent revision. Vi är fyra delägare, varav tre arbetar med revision. En är auktoriserad och två är på väg att bli det”, säger Alexander Bervå.
”Inom revison är vi ganska nischade mot fastighetsbranschen, det är mycket bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag. På redovisningssidan är det mer blandat. Idag är cirka 20 procent av vår fakturering till fastighetsbranschen, med det kommer att öka både inom revision och redovisning”, fortsätter han.
Hur har ni kunnat växa så snabbt?
”En förklaring är en förlåtande och tillåtande kultur där medarbetarna tillåts vara offensiva”, säger Alexander Bervå.
Vad menar du med förlåtande kultur?
”Alla konsulter har mycket på sitt bord och i princip alltid prioriteringsproblem. Då är det viktigt att konsulten känner att hon eller han själva har mandat att göra prioriteringar, och att de blir förlåtna om det blir fel. Men det arbetssättet kommer vi att få fler beslut, och leveranserna kommer att komma i mål. Det är vår erfarenhet”, säger Alexander Bervå.
Hur marknadsför ni byrån?
”Hittills har de flesta kunder kommit in på rekommendation. Men vi testade tidigare i år att skriva litet på Linkedin, och det har faktiskt också gett några kunder.
Vilka är era största utmaningar framåt?
”En utmaning är att hålla jämn takt med teknikutvecklingen och kanske organisera byrån på nya sätt. Ett exempel är att tekniken tillåter att vi höjer statusen på ett månadsbokslut så att de är kvalitetsgranskade på samma sätt som ett årsbokslut. Då är frågan om hur vi ska organisera oss och hålla en bra och tät dialog med kunden, så att det fungerar i praktiken. Det bygger på att människor samarbetar”
Vill ni fortsätta att växa?
”Absolut, men vi har inga omsättningsmål eller mål för antalet anställda. Vårt fokus är att anställa bra människor och jobba med kulturen. Om människorna växer, växer bolaget”, säger Alexander Bervå.
Intervjun gjordes på nätverksträffen Byrålunch Stockholm på vilken Alexander Bervå och Johan Dahl tog emot priset Årets tillväxtbyrå 2024 i Stockholm län. Utmärkelsen delas ut för sjunde året i följd – länsvis över hela landet. Det går till redovisnings- eller revisionsbyråer som ökat omsättningen minst tre år i följd, drivs som aktiebolag och omsätter minst 3 Mkr. Snabbast tillväxt i länet vinner. Priset är instiftat av Revisionsvärlden.