Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Så stort blir Accountor i Sverige

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Accountor, med Sverigechefen Magnus Högvall, köper Deloittes verksamhet inom redovisning och lön i Sverige. Vi har fått skriftiga kommentarer av både Deloitte (se separat artikel) och Accountor (invävt i texten nedan). Här kommer Revisionsvärldens syn på affären:

  • Affären är relativt stor. Verksamheten som säljs har cirka 130 medarbetare och omsätter 127 miljoner kronor. En större affär i närtid är finländska Rantalainens köp av Klara Consulting, med cirka 300 anställda. Klara-affären saknade köpeskilling men en sådan redovisades när finländska Talenom köpte Mazars redovisningsdel i fjol. Den verksamheten omsatte 55 miljoner och priset var 50 Mkr plus en möjlig tilläggsköpeskilling på maximalt 76 Mkr, totalt maximalt 126 Mkr alltså. KPMG tycks enligt Aspias räkenskaper ha fått 367 Mkr för en redovisnings- och löneverksamhet som omsatte cirka 300 Mkr/år, men den köpeskillingen blev omtvistad.
  • Accountor växer i Sverige. Enligt webbplatsen har Accountor Sverige 325 konsulter på 8 orter. Om 130 medarbetare följer med i affären skulle det handla om en ökning med 40 procent. “Efter godkännande av relevanta myndigheter blir vi sammantaget mer än 500 anställda, vilket gör oss större, starkare och ännu mer konkurrenskraftiga. Det innebär också att vi stärker Accountors geografiska närvaro både i norra och södra Sverige. Storleken ger oss också viktiga skalfördelar, så att vi kan utnyttja synergier och samarbeten ännu bättre”, skriver Magnus Högvall, vd för Accountor Sverige, till Revisionsvärlden. Idag ligger Accountors kontor i södra och mellersta delarna av landet med det nordligaste kontoret i Gävle. Deloittes redovisningsverksamhet har många medarbetare i Norrland, inte minst i Östersund där cirka 50 konsulter arbetar. Om Accountor lyckas behålla Deloittes medarbetare och uppdrag blir de troligen större än Azets Sverige som i september köpte Thorell Revision (verksamheten inom redovisning).
  • Spännande även att Accountor har samma ägare som nyligen köpte Aspia (om än i olika fonder).
  • Deloitte har redovisnings- och löneverksamhet i Östersund, Umeå, Funäsdalen, Järpen, Sundsvall, Kalmar, Linköping, Växjö, Luleå, Nybro, Västervik och Karlskrona. I Järpen, Funäsdalen och Västervik försvinner Deloitte-skylten.  Accountor å sin sida har i nuläget kontor i Stockholm, Haninge, Spånga, Gävle, Uppsala, Karlskoga, Karlstad, Göteborg, Västervik och Lund. Det tycks endast vara i Västervik som kontoren överlappar.
  • Det finns många exempel på förvärv av redovisningsverksamheter som slagit fel. Konsulterna har inte trivts hon köparen och därför slutat – och tagit uppdragen med sig. Ett skäckexempel är Aspias förvärv av KPMG:s redovisningsdel. En rad KPMG-medarbetare startade eget i samband med – och efter – försäljningen. Några exempel är Bright redovisning & revision i Västerbotten, Nodum Revision i Nässjö, Kajelo Redovisning i Karlshamn och Revisionspartner Skaraborg. Riskerna finns inte bara hos köparen. Exemplen ovan visar att revisorer som är vana att jobba med mindre kunder, nära redovisningskonsulterna, kan hoppa av den säljande revisionsbyrån och starta egna kombibyråer.
  • Att endast en delägare (Markus Jonsson, ansvarig Accounting och Payroll) lämnar Deloitte för att hänga med till Accountor säger något om redovisningsverksamhetens vikt inom Deloitte. En parallell är det faktum att nio chefer inom Business Services var PwC-partners när PwC sålde redovisningsdelen. Då hade PwC 242 delägare och affärsområdet stod för en femtedel av omsättningen.
  • Rimligen måste Deloitte ha uppvaktats av flera redovisningskoncerner genom åren. Exempelvis bör de kontaktats av riskkapitalbolaget IK Partners år 2018 i samband med delas köp från PwC och KPMG till det som idag heter Aspia. Revisionsvälden erfar att det varit en flera månader lång säljprocess och att Deloitte fört samtal med ett antal redovisningskoncerner under sommaren och hösten. Men vad drog igång säljprocessen, troligen en sorts auktion där ett antal större redovisningskoncerner deltagit, är oklart. “Allt har sin tid”, skriver Deloittedelägaren Anders Rinzén och hänvisar till byråns “strategiska agenda”.

Martin Hammarström
Chefredaktör

Texten är uppdaterad

Senaste från Revisionsvärlden