Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Välkommen julklapp från Rosenbad

Analys

Så kom en försenad men välkommen julklapp. Under mellandagarna presenterade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson beslutet att tillsätta utredningen Bolaget som brottsverktyg (Dir. 2021:115). Utredare blir justitierådet Johan Danelius som tillsammans med ett expertteam ska föreslå lagändringar som motverkar att aktiebolaget används för att begå ekonomiska brott. Deadline för utredningen är juni 2023. Initiativet är mycket lovvärt och medför möjligheter att samtidigt modernisera aktiebolaget.

Utredningen ska pröva om tidsfristen för att ge in årsredovisningar ska kortas och om detta måste ske digitalt. Äntligen, säger jag. Aktuell och lättillgänglig finansiell information innebär bättre beslutsunderlag för alla intressenter. Att reglerna om tvångslikvidation vid kapitalbrist ska ses över har också stått länge på min önskelista. När ett bolag hamnar i ekonomisk kris ska fokus självklart vara på likviditeten, inte det egna kapitalets storlek. De brittiska bestämmelserna om ”wrongful trading” kan säkert inspirera till nya ansvarsregler så att de gamla kontrollbalansräkningarna kan utgå.

I uppdraget ingår även att pröva frågan om ett återinförande av krav på revisor i de minsta aktiebolagen, allt för att förebygga ekonomiska brott och snedvriden konkurrens. Måtte revisorn få återvända för att därefter stanna för gott. Förutom de skäl som regeringen anför medför revisorns återkomst stärkt förtroende för aktiebolaget och därigenom låga transaktionskostnader. Den långsiktiga nyttan för näringsliv och samhälle är, menar jag, så stor att den inte kan kvantifieras.

Det finns ett aber, det börjar råda brist på revisorer. Antalet kvalificerade revisorer har successivt minskat och är nu nere på 3 000 samtidigt som antalet aktiebolag ökat till hela 700 000. Därutöver finns många fler företag och verksamheter som behöver revision. Vid en återinförd revisionsplikt måste byråer med en tydlig inriktning mot mindre företag därför kunna etableras och växa till. Då infinner sig ett annat hinder, de omtvistade ”kundskyddsklausulerna” som genom att låsa in kunder och medarbetare hämmar en dynamisk utveckling.

En av Revisorsinspektionens (RI) uppgifter är att tillgodose samhällets behov av kvalificerade revisorer. Den enskilt viktigaste åtgärden för RI borde i det här sammanhanget vara att medverka till förändrade ”kundskyddsklausuler”. Men, stopp och belägg! Revisorsprofessionen måste själv ta ett större ansvar för sina spelregler. Det är dags för professionen att överge ihjältigandets strategi och i stället mejsla fram en modell som balanserar fler intressen än den enskilda byråns rent egoistiska. För en profession som (ju annars) värnar öppenhet och konkurrensneutralitet, och som vill se revisionen nå sin fulla potential, finns det knappast något alternativ.

God fortsättning!

Dan Brännström
Värderingsdriven rådgivare, Guldäpplen AB

Åsikterna i artikeln är skribentens egna. Dan Brännström är även Revisionsvärldens ordförande. Vill du också skriva en gästkrönika i Revisionsvärlden? Mejla oss!

 

Senaste från Revisionsvärlden