Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Tjänstefel att inte spekulera i en sammanslagning

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

När Aspia säljs till samma PE-bolag som redan äger Accountor vore det tjänstefel av mig att inte spekulera i vad en sammanslagning skulle innebära.

Både finländska Accountor och svenska Aspia hör till Nordens redovisningsjättar. Accountor omsätter motsvarande 2.9 miljarder kronor, har 2300 medarbetare i sex länder. Utöver Finland har koncernen verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Ukraina. Förutom outsourcing av redovisning och lön har bolaget en omfattande programvarudel som bland annat säljer affärssystemet Procountor.

Aspia är ungefär hälften så stort, omsätter 1,4 miljarder kronor och har 1234 medarbetare i fyra länder. Förutom Sverige har Aspia verksamhet i Norge samt enstaka medarbetare i Finland och Danmark. Aspia äger skatterådgivningsfirman Skeppsbron Skatt.

Det finns åtminstone två teoretiska modeller för hur man skulle kunna få fram synergier mellan Accountor och Aspia.

1) Använda samma kundplattform och interna arbetsprocesser i båda bolagen, jämföra koncernerna med varandra och implementera de bästa och mest effektiva arbetssätten överallt.

2) Lägga över så många som möjligt av Aspias kunder till Procountors system och på så sätt öka antalet användare drastiskt. I Finland är Procountor marknadsledande, men i Sverige och Danmark är de ganska små och i Norge tvingades Procountor dra sig ur marknaden år 2021. Att förvärva redovisningsbyråer/kunder för att öka antalet användare i det egna systemet är en strategi som känns igen från bolag som Talenom, Freedom Group och Wint.

Observera att ovanstående kan göras utan att formellt slå ihop bolagen eller byta varumärken mot kund. Det som verkligen skulle tala för en riktig sammanslagning är kanske inte teoretiska synergier utan PE-bolagens arbetssätt, som innebär att man hela tiden jobbar med innehaven, tills man säljer. Att IK Partners gör ”exit” i Aspia efter fem år som ägare är helt enligt skolboken. Vitruvian Partners har ägt Accountor sedan 2015, vilket är en lång tid i deras bok. Att fusionera Accountor och Aspia – helt eller delvis – kan motivera ett fortsatt innehav, kanske i en annan fond än den som ursprungligen köpte Accountor.

Ett fusionerat Accountor-Aspia skulle (om den lyckas väl) omsätta 4,3 miljarder kronor, ha 3500 anställda och vara klart störst i Norden. Idag är Azets troligen störst i Norden på redovisning och lön. Totalt omsätter Azets 7,4 miljarder kronor, varav drygt hälften i Storbritannien, resten framför allt i Norden.

Koncern

Huvudkontor

Omsättning, Mkr

Antal anställda

Accountor

Espoo

2900

2300

Aspia

Stockholm

1400

1200

Fusionerat bolag

?

4300

3500

Martin Hammarström
Chefredaktör

Senaste från Revisionsvärlden