Storaffären har många vinnare
PwC försäljning av hela redovisningsdelen med 1100 anställda är en jätteskräll. Här är mina reflektioner.
- Visst ligger det del sanning i att Business Services kan bli vassare utanför PwC. Det är bara att titta på vad konkurrenterna håller på med. Redovisningsprogrammen kan flagga för när kunderna ser ut att behöva exempelvis företagsfinansiering eller försäkring. Sådana samarbeten kan ge kickback till Business Services, alltså ny typ av intäkt. Köparen IK har inga liknande bolag i portföljen, dock känner riskkapitalbolaget väl till inkassobranschen genom tyska Debitor Inkasso och tidigare innehavet Intrum Justitia.
- PwC är inte längre ohotad som Sverigeetta bland revisionsbyråerna. EY omsatte det senaste räkenskapsåret nästan 4 miljarder kronor, medan PwC minus Business Services ligger på cirka 4,3 miljarder kronor.
- Kontorsnätet hänger löst. I dagsläget finns en PwC-skylt på ett 90-tal orter enligt hemsidan. På vissa ställen är dock kontoret mest för kundmöten. Idag kan endast LRF Konsult konkurrera med PwC om en liknande närvaro runt om i landet. Kontorsnätet en styrka, men kostar nog en hel del att upprätthålla. Trenden i redovisningsbranschen tydlig: låt kunderna göra en del av jobbet själva, automatisera så mycket det går. Den manuella hantering som återstår utförs på utvalda specialistcenter. Idag tycks Business Services ha personal på 71 kontor. Det är ingen vågad gissning att antalet är väsentligt lägre om ett par år.
- Affären torde inte ha några problem att få klartecken från Konkurrensverket. Idag finns gott om redovisningsbyråer och outsourcingaktörer. Vi får se hur läget är om några år då IK ska sälja vidare. Det kan noteras att flera av konkurrenterna är PE-ägda. Det gäller Azets, som ägs av det brittiska HgCapital och är en del av CogitalGroup som bildades 2016. Accountor ägs delvis av Vitruvian Partners. Båda dessa outsourcingspecialister är internationella aktörer. IK kanske redan har ögonen på något av dessa bolag.
- PwC Sverige blir mer likt konkurrenterna efter affären. PwC har haft en ovanligt stor redovisningsdel, både jämfört med big four i Sverige och jämfört med PwC-bolag utomlands.
- PwC riskerar att tappa fart. Business Services har vuxit väsentligt snabbare än koncernen som helhet de senaste åren. Revision och skatteråd har varit mer svårsålt än lön och redovisning, enkelt uttryckt. Vill man växa, och det brukar konsultorganisationer vilja, måste PwC tänka nytt.
- Affären har många vinnare. PwC får en okänd köpeskilling som torde vara i miljardklassen. Den kommer väl till pass när bolaget ska investera framåt i exempelvis nya revisionssystem och den nya satsningen på små och medelstora företag som PwC säger sig vilja göra. Litet extra utdelning till aktieägarna blir det nog också. Business Services ledning, med chefen Magnus Eriksson i spetsen, får en ny och krävande ägare i IK Investment Partners. De är troligen pirriga och utlovade diverse aktier eller optioner. Ytterligare en vinnare är den copywriter som ska spåna fram ett namn på Sveriges nya outsourcingjätte. Ett jobb för PwC:s varumärkesspecialister från Pond som köptes i fjol?
Martin Hammarström
Revisionsvärldens chefredaktör