Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Rådgivningsbyråer med hack i tillväxtkurvan

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

De senaste boksluten för de stora revisionsbyråerna avslöjar en ganska dramatisk inbromsning för konsultdelarna (ofta kallade advisory) under fjolåret. Advisorydelarna har ökat snabbt i många år, ofta med tvåsiffriga tillväxttal.

Men PwC redovisade i sitt senaste bokslut (räkenskapsåret slutade den 30 juni 2019) en omsättningsminskning inom affärsområdet Consulting med 6 procent.

EY:s Advisorydel backade under samma period med 5 procent. Deloitte särredovisar inte några siffror för affärsområden, men även de tycks ha haft en svacka för rådgivningsdelen under början av 2019. Den totala omsättningen minskade med 2 procent under det brutna räkenskapsår som slutade den 31 maj 2019. Det är första gången sedan 2010 som Deloitte i Sverige backar och som förklaring skriver byrån att ”en allt större del av omsättningen kommer från stora globala konsultprojekt som involverar resurser från flera Deloittekontor runt om i världen”.

Annorlunda uttryckt: ”Vi jobbar i internationella projekt men en ökande del av intäkterna hamnar i utländska Deloittebolag”.

EY:s nya Sverigechef Magnus Kuchler, som verkar inom just Advisorydelen, är inte på samma spår när han kommenterar det senaste bokslutet.

”Att mäta intäkter per land är det gamla sättet att se på verksamheten. Vi fokuserar på att hjälpa kunden. Vi hjälper många globala företag med huvudkontor i Sverige i deras globala transformationer och revisioner. Det kan då innebära mer jobb med kunden utan att det blir intäkter i Sverige. Det finns flera exempel på att EY:s arvode ökat kraftigt till svenska kunder utan att intäkterna i det svenska EY-bolaget har ökat. Arbetet har förlagts i andra länder med god kapacitet eller utförts av särskilda experter i andra länder”, säger han till Revisionsvärlden.

Jag läser det som att tunga Advisory-rådgivare är nöjda med att knyta ihop stora, internationella projekt. De blir viktiga både för kunden och inom nätverket. Även om det inte alltid betyder särskilt många konsulttimmar för yngre medarbetare i Sverige.

Tiden tycks vara förbi då en delägare var nöjd om denne varje kväll kunde blicka ut över kontorslandskapet och säga ”bra jobbat” till åtta juniorer med hög beläggningsgrad.

Martin Hammarström

Chefredaktör

Senaste från Revisionsvärlden