PE-bolagen i USA har fått vittring på revision
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
I Sverige är de största företagen inom redovisning (Aspia och Ludvig & Co) sedan många år ägda av private equity-bolag. I USA har PE-sektorn fått upp ögonen även för revisionsbyråerna. Drivkrafterna samma i båda fallen: Ett upplevt behov av konsolidering. Förvärv i stor skala möjliggörs av PE-bolagens omvittnat goda access till kreditmarknaden.
Det senaste exemplet är att amerikanska Baker Tilly US som säljer huvuddelen av aktierna till en grupp private equity-investerare. Men hjälp av PE-pengarna ska Baker Tilly US växa genom förvärv. Baker Tilly US är den största amerikanska byrån inom Baker Tilly-nätverket. Det finns dock fler som inte använder Baker Tilly-varumärket, exempelvis Frank, Rimerman & Co. Dessa är säkert med på listan över Baker Tilly US möjliga förvärvsobjekt.
En annan förvärvshungrig amerikansk byrå i mellansegmentet är Forvis, som nyligen köpte amerikanska Mazars. Den amerikanska byrån lämnar därmed det hårt integrerade globala Mazars-nätverket, men behåller en koppling till det nya lösare nätverket Forvis Mazars.
En mindre byrå, EisnerAmper, sålde i fjol en majoritetsandel i byrån till TowerBrook Capital och sägs vilja använda kapital från affären till en förvärvs. En rad mindre byråer, Citrin Cooperman, Schellman, Cherry Bekaert och Opsahl Dawson (som i samband med ägarförändringen byter namn till Ascend), har släppt in andra andra private equity-grupper som ägare. De PE-backade uppköpen har redan börjat. Härom veckan blev det klart att den PE-ägda rådgivningsfirman Springline Advisory köper BGBC ,en revisions- och rådgivningsbyrå i Indianapolis.
Liksom i Sverige finns i USA en regel att revisionsbyråer måste ägas av revisorer. Dessa tycks dock kunna kringgås genom att dela upp byråerna i revision och rådgivning. Den ena kan formellt ha kvar den traditionella partnermodellen, medan de nya ägarna formellt äger konsult- och skattedelarna.