Kan KPMG:s nya lagkapten hålla ihop byrån?
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Det var en lågoddsare att KPMG skulle utse en ny vd från de egna leden efter experimentet med Magnus Fagerstedt, som hämtades från EY. Det som möjligen förvånar är att det tog så lång tid som två månader innan Patrik Anderbro utsågs. Det tyder på:
- Att det funnits flera kandidater till jobbet.
- Petningen av Magnus Fagerstedt inte var välplanerad, trots styrelseordförande Björn Hallins tal om att ”beslutet att gå skilda vägar successivt vuxit fram”, se tidigare artikel.
KPMG har just nu medvind när det gäller storbolagsrevision. Under vårens stämmor har byrån valts in i exempelvis SAS, Infranord och Skandia. När nu bolaget väljer en vd inriktad på ägarledda företag kan man tolka det som att storbolags-delen är något sånär under kontroll och att det ny är dags att jobba hårdare med SME-revision. Flera konkurrenter satsar hårt inom SME-revision, inte minst PwC som liksom KPMG sålt sin redovisningsdel till Aspia.
En annan tolkning är att Patrik Anderbro är (eller kan bli) populär internt. En styrka är att han verkat i Västerås, en bit ifrån huvudkontoret på Vasagatan i Stockholm. Han kan förhoppningsvis hålla ihop byrån som drabbats av en rad avhopp i mindre städer i samband med försäljningen av redovisningsdelen, bland annat i Nässjö, Lidköping och Skellefteå.
Martin Hammarström
Chefredaktör