Ludvig och ECIT tänker olika om offshoring
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
När Ludvig & Co lägger ner sin verksamhet i Indien, och säger att uppgifterna delvis ska automatiseras bort, ser det ut som ett tecken i tiden. Både redovisning och revision har av digitala experter länge pekats ut som perfekta områden för automation. Och detta var innan AI-modellerna introducerades.
För den som på allvar vill jobba med automation är billig arbetskraft snarast negativt, eftersom den låser fast redovisningen/revisionen i ”felaktiga” mönster och premierar föråldrade arbetssätt. Men det är möjligt att Ludvigs beslut är en isolerad händelse, snarare än tecken på en begynnande branschtrend.
Ekonomi och it-gruppen ECIT skriver i sin årsredovisning för 2023 att koncernen vill ökad andel medarbetare i låglöneländer, framför allt Litauen, där koncernen har över 300 medarbetare. Det är nästan lika många medarbetare som i Sverige.
De fyra stora revisionsfirmorna – Deloitte, PwC, EY och KPMG – har alla betydande närvaro i låglöneländer. Indien är ett stort land för de stora nätverkens offshoring, men inte det enda. Västeuropeiska medlemsbyråer skickar mycket jobb till Östeuropa och nordamerikanerna skickar arbete till bland annat Argentina, Mexiko och Filippinerna.
Deloittes verksamhet i USA sägs sysselsätta nästan lika många människor utanför USA som inom landet. Även bland litet mindre byråer växer offshoring (man brukar tala om offshoring när låglönearbetet sker i ett eget dotterbolag, medan outsourcing innebär att en extern leverantör gör jobbet).
Chefen för BDO USA Wayne Berson sa i fjol till Financial Times att byrån planerar att fördubbla sin offshoring eftersom det är så svårt att anställa unga amerikaner som vill satsa på att bli revisor. BDO USA sysselsätter cirka 12 000 personer i landet och siktar på att ha 5 000 personer i utlandsbolaget “BDO Rise” inom fem år.
Fotnot: Texten är uppdaterad med info om ECIT-rapporten.