Imponerande tillväxt i Freedom Group
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Redovisningskoncernen Freedom Group har haft en imponerande tillväxt det senaste året. Enligt Freedom Groups ordförande Henrik Rättzén (se intervju) omsätter gruppen idag nästan en kvarts miljard kronor på årsbasis, vilket är i nivå med vad norska VIEW Ledger omsätter i Sverige och inte långt efter Talenom, som i Sverige omsätter cirka 300 Mkr/år. Det är raskt marscherat med tanke på att Freedom Group bildades så sent som i januari i fjol. Som jämförelse startade norska VIEW Ledger ett svensk dotterbolag redan 2015 och gjorde sitt första förvärv i Sverige 2019 (Stockholmsbaserade MyController, se tidigare artikel). Det var även 2019 som finländska Talenom gick in i Sverige genom köpet av den svenska byrån Wakers. På drygt ett år är Freedom nästan ifatt dessa båda konkurrenter, så om gruppen fått växtvärk är det inte så konstigt.
Mot den bakgrunden är det heller inte så förvånande att Antti Antonov, en av initiativtagarna till Freedom Group, lämnar över stafettpinnen till en ny vd. Antonov ersattes i maj av Freedom Groups relativt nyrekryterade CFO, som gått in som tillförordnad vd tills en ordinarie är rekryterad. Utåt sett ser det ut som att Antti Antonov hastigt blev avsatt, men varken Antonov eller Henrik Rättzén vill kännas vid någon ”dramatik” bakom vd-skiftet. Antti Antonov är kvar i koncernen och tycks behålla viktiga arbetsuppgifter. Henrik Rättzén är också tydlig med att tron på Antti Antonovs programvara Bflow är intakt, även om man tycks vara långt från målet att Bflow ska vara det dominerande systemet inom koncernen.
Även Talenom håller på att introducera ett eget redovisningsprogram på den svenska marknaden. Talenoms program är också enkelt och utvecklat för små kunder och även deras utrullning ser ut att gå litet trögt.
Talenom och Freedom Group ovanliga på så sätt att de bygger egen programvara, men de är inte unika. Det finns fler redovisningsbyråer som utvecklat egna redovisningsprogram, de mest kända är kanske PE Accounting och Wint. Både PE Accounting växte länge helt organiskt, men i fjol gjorde Wint ett strategibyte. Dittills hade Wint marknadsfört sig som en ”digital redovisningstjänst” och sågs av många som en konkurrent till den traditionella redovisningsbyrån. Nu vill Wint genom så kallade ”partnerskap” med redovisnings- och revisionsbyråer förvärva redovisningsuppdrag. Den säljande byrån ska dock försätta att sälja rådgivning till den gemensamma kunden, se tidigare artikel.
Gentemot de mindre byråerna presenterar Wint sitt upplägg som ”ett alternativ till att sälja byrån”. Det är inte fel, men det finns en viktig likhet mellan Wint, Talenom och Freedom Holding, även om de kommer från olika håll. Alla tre vill växa genom förvärv, antingen av hela byråer eller av kunduppdrag, och därigenom öka antalet användare i sina respektive ekonomisystem. Alla tror stenhårt på att den de egna systemen är effektivare jämfört med standardprogram.