EY vill låna pengar globalt för att rädda utdelningar
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
På senare tid har amerikanska och brittiska medier publicerat flera intressanta artiklar om svallvågorna efter det havererade Project Everest, alltså den skrotade planen att knoppa av konsultdelen. Bara någon vecka efter att Project Everest stoppades – enligt rapporteringen av tunga amerikanska revisorer – gick EY i USA ut med beskedet att det ska minska antalet anställda med 3 000, vilket motsvarar nära 5 procent av personalstyrkan. Neddragningen görs framför allt inom konsultdelen och beror enligt bolaget bland annat på en kraftig inbromsning för den lukrativa transaktionsrådgivningen kopplad till private equity-bolag.
Den amerikanska EY-chefen Julie Boland ska i ett internt videoinslag ha varit tydlig med att besparingarna INTE är kopplade till de skrotade avknoppningsplanerna, men EY-medarbetare har uttryckt misstro mot detta i olika online-forum.
Nu poängterar den amerikanska EY-ledningen att det gäller att ha fokus på kunden och inte låta interna slitningar och besparingar påverka de externa uppdragen.
”Vi behöver bli mycket bättre på att debitera … varje timme vi kan”, sa Steve Payne, Deputy Managing Principal på EY Americas, enligt WSJ.
Samtidigt planerar EY globalt att både låna pengar för att kostnaderna för Project Everest inte direkt ska drabba de anslutna byråernas delägare i form av utebliven utdelning. Enligt WSJ har Projekt Everest kostat totalt cirka 600 miljoner dollar, varav hälften är internt nedlagd tid i framför allt USA och Storbritannien. Det globala nätverket, som drivit Project Everest och som leds av amerikanen Carmine Di Sibio, uppges därför vara skyldig de amerikanska och brittiska medlemsbyråerna cirka 300 miljoner dollar för Project Everest-arbete. Problemet är den globala organisationen inte har de pengarna. Att rakt av ta in dem från medlemsbyråerna skulle äventyra utdelningar och skapa alltför stora interna spänningar.
Planen är därför att låta EY Globalt låna upp pengar för att kunna betala skulden till EY Storbritannien och EY USA. EY uppges genom bokföringstekniska manövrar vilja beta av kostnaderna för det havererade projektet under flera års tid.