Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

En ny och främmande fågel

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Danskgrundade Axcel ser ut att vara sena på bollen när de försöker att etablera en ny stor redovisnings- och rådgivningskoncern på den svenska marknaden. Det är sex år sedan IK Partners köpte loss PwC:s redovisnings och lönedel och Altor blev huvudägare i LRF Konsult. IK Partners har till och med sålt vidare. Å andra sidan tyder en sammanställning som Revisionsvärlden gjort på att tre fjärdedelar av redovisningsbranschen fortfarande drivs av traditionella aktörer.

Axcel har en helt annan strategi än de ovan nämnda PE-bolagen. Medan IK Partners och Altor köpte de två största byråerna i Sverige, och sedan dess arbetat hårt med att strömlinjeforma arbetssätt, bland annat med hjälp av egna it-system, köper Altor små och medelstora byråer. Och om man får tro ordföranden Helene Willberg och vd Andreas Thorling ges bolagen/byråerna i gruppen relativt fria tyglar. De uppköpta byråerna ska visserligen lära av varandra och sälja varandras tjänster (exempelvis skatteråd till redovisningskunder), men de uppköpta bolagen ska inte fusioneras, de behåller sina namn och fortsätter att arbeta med de programvaror som byråledarna och personalen är vana vid och gillar.

En annan skillnad mellan Axcel och andra redovisningskoncerner är att de tycks vara intresserade även av revisionsverksamheter. Hur de löser detta tekniskt måste Revisionsvärlden återkomma till.

När det gäller filosofin kring varumärken mot kund och kontorens självbestämmande påminner Axcels filosofi om Freedom Groups. Men en viktig skillnad är att Freedom Group har en egen programvara för bokföring- Bflow. Det är oklart i vilken utsträckning Bflow används inom Freedom Group, men programvaran var en viktig komponent när PE-bolaget MVI grundade koncernen.

Axels tänk när det gäller hur skatteråd ska säljas till redovisningskunder finns en parallell till Aspia, som ju köpte Skeppsbron skatt för att få egen skatteexpertis.

Om Axcels redovisningskoncern blir så löst sammanhållen som Helene Willberg och Andreas Thorling talar om i intervjun för den tankarna till nätverk som Baker Tilly eller LR Revision & Redovisning, fast där byråerna i nätverket släppt själva ägandet. Det bygge som skisseras i intervjun är udda i redovisnings- och revisionsbranschen, men ganska likt koncerner inom kommunikation, it och andra konsultbranscher. En sak är säker, vi kommer att återkomma till Axcels namnlösa koncern.

Martin Hammarström

Chefredaktör

Senaste från Revisionsvärlden