Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Därför måste EY:s avknoppningsplaner tillbaka till ritbordet

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Enligt Financial Times (FT) har EY-nätverket ”pausat” sina planer för knoppa av konsultdelen, ett projekt som har arbetsnamnet Project Everest. Oenighet om hur vilka delar av skatterådgivningen som ska stanna i revisionsdelen – respektive följa med konsulterna – tycks bara vara en av tvistefrågorna.

Enligt FT återstår flera frågor att lösa:

  • Beslut om vilka av de över 150 medlemsbyråerna som över huvud taget ska delta i Project Everest.
  • Beslut om huruvida pensionerade partners ska få del av planerade stora utdelningar som ska göras i samband med affären.
  • Fördelning av juridiskt bagage i form av framtida rättstvister.
  • Oro i konsultorganisationen för att en planerad börsintroduktion av konsultdelen inte kan göras till de värderingsnivåer som tidigare förespeglats. Tanken är att den ännu namnlösa konsultdelen ska noteras sent i år eller kanske 2024.
  • Utmaningar för att få in externt kapital och uppnå den tillväxttakt som skisseras i projektkalkylerna.

Branschanalytikern (och Revisionsvärlden-krönikören) Jim Peterson skissar i nyhetsbrevet The Dig på vad som kan hända om Project Everest havererar – och vad som händer om EY tar projektet i hamn.

Om Project Everest misslyckas kommer enligt Peterson:

  • Konsulterna bli besvikna och lojaliteten med byrån riskera att krackelera. Financial Times har rapporterat att nischfirman Alvarez & Marsal redan börjat rekrytera konsultteam från EY i Kina.
  • Revisionsteam skulle vara tvungna att konsultera kolleger inom rådgivningsdelen som tidigare, men missnöjda rådgivare skulle vara måttligt samarbetsbenägna.
  • Den drivande kraften bakom Project Everest, nätverkets globala chef Carmine Di Sibio, skulle tvingas bort från firman, eventuellt tillsammans med andra chefer bakom projektet.
  • Revisionsdelen skulle bli pressad, eventuellt skulle det krävas besparingar som en följd av kostnader för Project Everest.

Om Project Everest däremot röstas igenom spår Peterson att:

  • Den tilltänkta chefen för konsultdelen Carmine Di Sibio snor åt sig så många toppkrafter han bara kan inom skatt, företagsvärdering, cybersäkerhet, blockchain, krypto samt den rymliga etiketten ”hållbarhetsrådgivning”.
  • Revisionsdelen blir mindre attraktiv för icke-revisorer än den är idag. De icke-revisorer som stannar i revisionsdelen kommer att vara personer som antingen är ointresserade, ovilliga eller helt enkelt inte välkomna att hänga med konsulterna.
  • Det inte är givet att det nya fristående konsultbolaget skulle bli en succé i stil med Accenture. Det kan även bli ett medelmåttigt konsultbolag som verkar i hård konkurrens.
  • Den avknoppade konsultdelen kommer att vara i händerna på kapitalmarknaderna på ett helt annat sätt än EY är (och kommer att vara).
  • Revisionsdelen, som får en beräknad minskning av de globala intäkterna från 45 till 18 miljarder dollar, skulle få väsentligt mindre muskler än idag att möta framtida rättstvister. Rakt utryckt kommer avknoppningen urholka både kapitalstruktur och likviditet. En knäckfråga är vad som händer med EY:s så kallade captive försäkringsprogram – en krigskassa som bygger på delägarnas vilja att offra utdelningar i närtid för att slippa pytsa in pengar till skadestånd i en osäker framtid. Vad som händer med denna krigskassa vid en avknoppning är inte klarlagt.

Jim Peterson befarar att Project Everest har satt hela modellen för internationell storbolagsrevision i spel, oavsett om det blir någon avknoppning eller ej. Hans käpphäst är att dagens modell, där fyra stora nätverk reviderar nästan alla stora börsbolag, är beroende av att hela kvartetten som kallas Big Four mår bra.

Martin Hammarström

Chefredaktör

Senaste från Revisionsvärlden