Affären stressar konkurrenterna
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Flera saker klarnar efter att KPMG på måndagen presenterade att de går PwC:s väg och säljer sin redovisningsdel till riskkapitalbolaget IK Investment Partners.
Affären blir en smidig lösning på ett potentiellt problem med för stora kontor. I maj kunde Revisionsvärlden avslöja att PwC lämnar över hälften av kontoren efter försäljningen av Business Services, som håller på att byta namn till Aspia. På orter där revisorerna är få ska de flyttas till större orter. Det innebär att nya Aspia på nära 40 mindre orter kommer att bli ensam hyresgäst, utan att dela kontor med vare sig PwC eller KPMG. KPMG-affären innebär att det bara kommer att eka tomt på Aspia-kontoren under någon eller några månader, sedan fylls de tomma skrivborden av tidigare KPMG-konsulter.
I stället flyttas Svarte Petter över till KPMG, som i samband med försäljningen tappar nästan var femte anställd. Frågan är om KPMG tar efter PwC även i denna fråga och lämnar ett stort antal kontor. När Revisionsvärlden nyligen skrev om att KPMG-kontoret i Fagersta stängs var svaret svävande på frågan om fler kontorsnedläggningar planerades.
Några andra reflektioner när det gäller affären:
- Enligt Revisionsvärldens källor har redovisnings- och outsourcingbranschen varit ett veritabelt getingbo hela året och alla har talat med alla. Nu blev det IK som gjorde det första kompletterande förvärvet efter de två utlösande storaffärerna i våras (PwC:s försäljning till IK Investment Partners och Altors köp av 75 procent av LRF Konsult). Det stressar troligen inte bara andra kombi-byråer utan även Altor och andra outsourcingspelare som Accountor och Azets.
- På samma sätt som EY har möjlighet att växa om PwC efter försäljningen av Business Services får Grant Thornton med KPMG-affären vittring på en position som en av de stora revisionsbyråerna, i alla fall om man mäter antalet anställda och Grant Thornton behåller den stora redovisningsdelen. Grant Thornton omsatte drygt 1,4 miljarder kronor på 1190 anställda enligt senaste årsredovisningen. KPMG hade enligt senaste årsredovisningen 1525 anställda (1700 enligt webbplatsen) och en omsättning på 2,4 miljarder kronor. Efter försäljningen försvinner 300 personer och lika många miljoner kronor i årsomsättning. Deloitte redovisar 2,4 miljarder kronor i omsättning på 1224 anställda.
- KPMG:s redovisningskonsulter får vara med och bygga nya Aspia nära nog från början, men det är tydligt att det är Magnus Eriksson och hans folk från PwC Business Services som håller i taktpinnen. KPMG:arna flyttar över till de gamla PwC-kontoren och deras kunder förs över till PwC-utvecklade kundplattformen My Business. Dessutom nämns inget i pressmeddelandet om några KPMG-chefer som flyttar med till Aspia.