Visma skriver ned värdet på Bokio
Visma redovisar en rekordhög tillväxttakt och skriver samtidigt ned värderingen på bokföringsprogrammet Bokio. Det visar färska siffror från den norska programvarujättens årsredovisning.

Viktor Stensson
Den norska programvarujätten Visma tryckte gasen i botten i fjol. Bolaget lyfte sina intäkter med rekordhöga 17 procent och omsättningen landade på 2,8 miljarder. Samtidigt satte Visma även ett nytt personbästa gällande rörelseresultatet efter avskrivningar (EBITDA) och redovisade 893 miljoner euro, jämfört med 705 miljoner 2023.
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Hur stor del av tillväxten som Sverige-benet står för uppger inte Visma i sin rapport. Däremot uppger bolaget själva att en del av framgångarna beror på uppköp.
”Vår strategi för att gå in på nya marknader är att förvärva de bästa framväxande SaaS-startups lokalt”, skriver Merete Hverven, koncernchef på Visma, i rapporten.
Ett av de större förvärven på senare år är bokföringsprogrammet Bokio, se tidigare artikel. I sin årsrapport har Visma har skrivit ned värdet på Bokio från 2,1 miljarder kronor 2023 till 1,8 miljarder kronor. I årsredovisningen för 2022 var värderingen 1,5 miljarder kronor.
Visma förvärvade år 2022 53 procent av aktierna i Bokio, resterande 47 procent skulle förvärvas (och betalas) senare och priset skulle bero på hur bra Bokio presterade under de kommande två åren.
Enligt nyhetssajten Breakit var tanken att Visma skulle köpa de resterande aktierna för ett år sedan. Den så kallade earnout-perioden löpte ut i månadsskiftet januari/februari 2024. Men av årsredovisningen för 2024 framgår att det var samma ägarförhållanden vid årsskiftet 2024/2025. Visma har alltså kvar sitt ägande på 53 procent i Bokio. Resten ägs framför allt av Bokio-grundarna, med vd Viktor Stensson i spetsen.
Enligt Breakit blockeras affären av att Bokio-grundarna och Visma inte komma överens om slutnotan för Bokio. Parterna ska nu göra upp i en skiljedomstol.
“De har nått vägs ände i diskussionerna. Att gå den juridiska vägen är enda sättet”, säger en källa med insyn, till Breakit.
Fotnot: Värdet av Visma SPCS i Växjö, ett annat svenskt innehav, skrivs upp från 940 till 960 Mkr.