Två Mazarsdelägare varnas av Revisorsinspektionen
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Två delägare i Mazars varnas av Revisorsinspektionen (RI). Ärendena öppnades efter RI:s senaste kvalitetskontroll av byrån, se tidigare artikel.
Den ene delägaren varnas på grund av att han inte rapporterat misstänkt penningtvätt till Finanspolisen. Detta är första gången någonsin som RI kritiserar en revisor på dessa grunder, uppger myndigheten.
Delägaren var revisor i ett bolag som säljer kosttillskott och träningsredskap. Revisorns revisionsberättelse var utan modifieringar eller upplysningar. Revisorn hade uppmärksammat att kunden hade haft transaktioner i Irak, som i dokumentationen angivits som ett högriskland. Revisorn gjorde ett flertal iakttagelser som gjorde att han betraktade risken för oegentligheter som hög.
Revisorn observerade bland annat en kraftigt ökad omsättning utanför EU i bolaget, främst till Irak. Betalningarna gjordes dock ibland av en tredje part.
Revisorn antecknade att ”fakturor till utländska kunder hade betalats av olika avsändare. Det framgår också att betalningsrutinen innebar att fakturor delbetalades genom överföringar, att bolaget ringde kunden och frågade vad som hade förts över men att ingen kontroll av betalningsavsändarens bankgiro verkade göras.”
När revisorn frågar revisionsklienten via e-post om varför kunden gått via en mellanhand för att betala fakturorna, svarar bolaget att på grund av situationen i Irak hade kunden svårigheter med internationella betalningar, och att mellanparten i fråga var bekanta till kunden.
I dialoger mellan revisorn och byråns complianceansvarige framgår att hon klassar bolaget som högrisk i penningtvättsavseende av flera skäl. Bland annat uppmärksammade hon att mycket dopingpreparat säljs under beteckningen kosttillskott, och uppmanade revisorn att vara extra uppmärksam och ställa fler frågor till bolaget. Om bolaget i så fall vägrade svara, skulle de överväga att anmäla fallet till Finanspolisen.
Efter en tid avbröts försäljningarna till kunden i Irak, och bolaget fortsatte att försöka få fram information om fakturamottagarna, enligt revisorn. Eftersom försäljningen avbrutits, hade återkopplingen med revisionsklienten inte prioriterats. Utifrån den samlade granskningsåtgärden han och klienten vidtagit, gör han bedömningen att det inte fanns någon risk för penningtvätt, uppger revisorn till RI.
Revisorn får dock aldrig något slutgiltigt svar på frågan om var och vem pengarna kom ifrån, något som RI menar är särskilt besvärande.
”De riskindikatorer som hade uppmärksammats, dvs. handel med högriskland, komplexa betalstrukturer och kringgående av irakisk lag samt den omständighet att revisorn inte hade fått några tillfredställande svar på sina frågor, innebar att det fortfarande fanns skäl att misstänka penningtvätt”.
Eftersom han aldrig fick svar på sina frågor borde han anmält frågan till Finanspolisen, menar RI. Genom att inte göra det har handlat i strid med penningtvättslagen, och ska därför tilldelas en varning.
Läs hela beslutet Dnr 2021-347
Även den andra ärendet öppnades i samband med RI:s kvalitetskontroll av Mazars under hösten 2020.
Den andra delägaren har varit huvudansvarig revisor i ett aktiebolag med ett dotterbolag i Danmark. Ärendet behandlar hans revision av moderbolaget år 2018.
Enligt RI har revisorn inte ”planerat, styrt eller övervakat” enhetsrevisorernas arbete i dotterföretaget på ett sätt som lever upp till kraven enligt ISA 600.
Bland annat går inte av revisionsdokumentationen att utläsa om revisorn fastställde vilken granskning som skulle göras i dotterbolaget, uppger RI. Det ska heller inte finnas någon information om han bedömde vilken egen inblandning i revisionen som krävdes, eller om han deltog i några diskussioner med enhetsrevisorerna i Danmark om vilka fortsatta granskningsåtgärder som skulle utföras. Vidare ska revisorn revisorn inte ha kommunicerat väsentligheten för det danska dotterbolaget till dess revisorer inom den tid som ISA 600 kräver.
Eftersom koncernens verksamhet huvudsakligen bedrevs genom dotterbolaget borde revisorn i fråga varit mer noggrann när det kommer till att ”planera, styra och övervaka hur granskningen av dotterföretaget utfördes.” Det är RI:s bedömning att revisorn inte hade tillräckligt mycket information för att fastställa resultat- och balansräkningen i moderbolaget.
Revisorn tilldelas en varning.
Läs hela beslutet på Dnr 2021-346.
Båda dessa varningar är kopplade till RI granskning av Mazars i höstas.
“Vi har tagit till oss av RI:s slutsatser och har förbättrat våra rutiner för att detta inte ska upprepas”, skriver Mazars vd Mikael Fredstrand i en kommentar till Revisionsvärlden.