Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Stockholmsrevisor varnad efter flera brister

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

En auktoriserad revisor som driver en mindre byrå i Stockholmsområdet varnas av Revisorsinspektionen (RI) efter att flera brister i hans arbete uppdagats. RI fick anledning att öppna tillsynsärendet efter att revisorn blivit ombedd att lämna in dokumentation till följd av RI:s riktade satsning i arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Ärendet behandlar dels hans uppdrag i ett bilbolag samt hans tillämpning av penningtvättsregelverket i byrån. 

Inledningsvis slår RI ned på revisorns granskning av bolagets intäktsredovisning. Revisorn hade identifierat en risk avseende fullständighet, existens och riktighet i intäkterna samtidigt som intäkterna var väsentliga. Detta utan att därefter genomföra en detaljgranskning, vilket en revisor är skyldig att göra efter att ha identifierat sådana risker enligt ISA 330. 

Vidare ska revisorns granskning av varulagret varit bristfällig. Företaget rapporterade ett varulager på 47,2 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 17,8 miljoner kronor året innan. Varulagret utgjorde 84 procent av de totala tillgångarna och betraktas som väsentligt. Trots detta närvarade inte revisorn vid inventeringen, något han förklarade med att hans kollega var där föregående år och att han bedömde att bolaget hade god kontroll. 

“De granskningsåtgärder som hade vidtagits tidigare år kan, enligt Revisorsinspektionens uppfattning, inte ersätta de revisionsbevis som närvaro vid en lagerinventering under aktuellt år hade gett honom.”, skriver RI. 

Vidare ska revisorns granskning av posten Varulager inte gett honom tillräckliga revisionsbevis för varulagrets existens och värde. Det bokförda värdet på företagets varulager utgjorde 84 procent av de totala tillgångarna, vilket gjorde det till en betydande post. 

Revisorn hade genom stickprover konstaterat att lagret var värderat till anskaffningsvärde. RI poängterar att största delen av varulagret bestod av begagnade bilar, en produktkategori där efterfrågan och pris vanligtvis kan variera över tid och att värderingen därför krävde extra granskningar, utöver att endast samla in anskaffningsvärdet. Med tanke på varulagrets betydelse för bolaget saknade revisorn underlag för att rekommendera godkännande av resultat- och balansräkningarna.

Vidare ska bolaget ha använt kontantmetoden i sin bokföring trots att nettoomsättningen överskred gränsen för tillämpning, vilket bröt mot bokföringslagen och utgjorde en väsentlig avvikelse. Revisorn borde därför ha påpekat i sin revisionsberättelse att styrelsen inte uppfyllt sitt ansvar för bokföringen. 

Vidare har revisorn underlåtit att anmärka på sent betalda skatter i revisionsberättelsen. 

Slutligen slår RI ned på att revisorn på flera sätt försummat sina skyldigheter enligt penningtvättslagen genom att som i egenskap av ställföreträdare för ett revisionsföretag misslyckats med att säkerställa att företaget har lämpliga rutiner och riktlinjer. 

Även i bilbolaget ska revisorn ha misslyckats med att efterfölja penningtvättslagen. Revisorn identifierade vid bedömningen av kundens riskprofil inte några omständigheter som medförde en ökad risk i uppdraget, vilket RI menar är en felaktig bedömning.  Dels på grund av att av den typ av verksamhet som kunden bedrev (försäljning av nya och begagnade bilar), och dels på grund av den stora omsättningsökning som bolaget hade haft under året.

“Hans revisionsarbete har uppvisat allvarliga brister på flera punkter. Den disciplinära åtgärden ska därför, med stöd av 32 § andra stycket revisors 18 lagen (2001:883), bestämmas till en varning.”, skriver RI i sitt beslut. 

Läs hela beslutet Dnr 2023-1457.

Senaste från Revisionsvärlden