Stockholmsbyrå varnas – “bristfälliga rutiner”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
En revisionsbyrå i Stockholm varnas av Revisorsinspektionen (RI) då byrån inte uppfyllt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen. RI öppnade tillsynsärendet till följd av att byråns VD varit föremål för en granskning av RI. Revisorn i fråga varnades.
I penningtvättslagens mening räknas en revisionsbyrå som en verksamhetsutövare och kan därför vara föremål för RI:s riskbaserade tillsyn. Den granskande byrån ingår i en koncern tillsammans med ett systerbolag i Malmö.
Inledningsvis slår RI ned på byråns allmänna riskbedömning. Byrån bedömer risken för att utnyttjas för penningtvätt eller terrorismfinansiering vid revision som begränsad, eftersom revision granskar transaktioner i efterhand. RI är dock inte överens om den förklaringsmodellen, och refererar till den nationella riskbedömningen 2020/2021 som konstaterar att revisorer kan användas för att ge legitimitet åt annars suspekta upplägg. Även om grundliga kundkännedomsåtgärder minskar sårbarheten, anses risken vara medelhög. RI menar därför att byrån felaktigt bedömt risken hänfört till revision som låg.
RI noterar också att byråns riskbedömning saknar en genomgång av kund- och branschrelaterade risker. Byrån hänvisar till sina rutiner för att bedöma kunders riskprofiler i enskilda uppdrag, men det är inte detsamma som en allmän riskbedömning i RI:s mening. Bolaget nämner också utbildning av personal, vilket inte heller kan ersätta en övergripande riskbedömning, skriver RI.
Utöver byråns allmänna riskbedömning finns även problem i de rutiner och riktlinjer som byrån har använt sig av. Bland annat anges det att under rubriken “Indikationer på hög risk,” att kontrollen huruvida kunden har koppling till ett högriskland bland annat kan ske gentemot Transparency Internationals uppgifter. RI menar dock att det är Europeiska kommissionen som identifierar de stater som utgör högrisktredjeländer.
Byrån hade också statuerat att identitetskontrollen av den verkliga huvudmannen kan underlåtas när risken betraktas som låg, vilket helt saknar rättsligt stöd, enligt RI.
Byrån har genom ovan nämnda avseenden brustit i sina skyldigheter enligt penningtvättslagen och har därmed åsidosatt god revisorssed. Byrån tilldelas en varning med stöd i revisorslagen.
Läs hela beslutet Dnr 2024-720.