RSM US vill sluka RSM UK
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
RSM-nätverkets största medlemsbyrå, RSM US, är i långt gångna samtal om att förvärva sin mindre systerbyrå i Storbritannien. Det uppger vd:arna för båda byråerna till Financial Times.
Utspelet kan ses som en del i en övertalningskampanj gentemot delägarna och sker samtidigt som amerikanska Grant Thornton vill köpa Grant Thornton UK i en liknande affär.
En sammanslagen transatlantisk RSM-byrå skulle ha 23 000 anställda och stå för över hälften av intäkterna inom RSM International.
RSM US, med huvudkontor i Chicago, hade intäkter på 4 miljarder dollar under året fram till april, en ökning med 8 procent. RSM UK hade intäkter på 543 miljoner pund under året fram till mars, en ökning med 12 procent jämfört med föregående år.
Enligt Rob Donaldson, vd för RSM UK, innebär den föreslagna affären att britterna köper in sig i den större USA-byrån.
“Det är i mångt och mycket en sammanslagning. Inga pengar som byter ägare. Det handlar inte om att generera kostnadssynergier, även om det kan finnas några sådana. Det handlar om att generera snabbare tillväxt”, säger sade Rob Donaldson, till Financial Times.
Fördelarna med att slå samman byråer hade visat sig internt efter att den brittiska RSM-byrån förvärvade en medlemsbyrå i Irland förra året, och efter att RSM US förvärvade verksamheter i Kanada.
Brian Becker, vd för RSM US, anser att affären skulle ge en mer “sömlös” upplevelse för medelstora företag som verkar i båda länderna. Han ser den inte som ett sätt att utmana de fyra stora: Deloitte, PwC, EY och KPMG. Båda byråledarna verkar ha enats om att nobba private equity-investeringar tills vidare. Detta skiljer dem från ett ökande antal konkurenter, bland annat Grant Thornton US.
“Om vi kan skaffa kapital på egen hand för att finansiera det vi behöver göra, varför inte behålla 100 procent av ägandet? Om vi i framtiden strategiskt behöver ta in kapital kommer vi att överväga alla typer av externt kapital om det behövs. Men just nu behöver vi det inte”, säger Becker till tidningen.