Revisor varnas – ännu en penningtvättsmiss
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
En auktoriserad revisor varnas av Revisorsinspektionen (RI) efter att ha misslyckats med att uppfylla sina skyldigheter enligt penningtvättslagen i ett aktiebolag räkenskapsåret 2017.
Revisorn hade i sin dokumentation bedömt kundens riskprofil som låg. RI konstaterar att det i revisorns dokumentation inte finns någon som helst redogörelse för på vilka grunder denna bedömning hade gjorts.
Vidare ska det inte ha gått att utläsa vilka kundkännedoms- eller övervakningsåtgärder som revisorn vidtagit i uppdraget. RI skriver också att det inte funnits några handlingar som tyder på att sådana åtgärder vidtagits, som till exempel kopior av ID-handlingar eller registerutdrag.
Revisorn själv uppger att bolaget blev kund hos byrån i augusti 2017, alltså i nära anslutning till när nu gällande penningtvättslag trädde i kraft, det vill säga i den 1 augusti 2017. Revisorn tycker därför att åtgärderna för kundkännedom borde bedömas utifrån skyldigheterna enligt den tidigare penningtvättslagen.
Revisorn medger att han inte tagit ut någon ID-kopia på bolagets vd, men trycker samtidigt på att han kände VD:n och att denna överträdelse borde ses som förhållandevis obetydlig.
RI skriver i sitt beslut att utgångspunkten att risken borde betraktas som normal, men att särskilda omständigheter kan medföra att den i enskilda fall bedöms som hög eller låg. I det här fallet finns det ingenting i varken revisorns dokumentation eller i hans yttranden till RI som rättfärdigar att risken skulle bedömas som låg.
RI konstaterar i sitt beslut att revisorn egentligen inte vidtog några åtgärder alls för att uppnå kundkännedom, och hans förklaringar om att han var bekant med styrelsen förändrar inte RI:s bedömning.
Revisorn tilldelas en varning med hänvisning till revisorslagen.