Revisor avstyrkte ansvarsfrihet för åtalad ICA-handlare
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Under veckan inleddes rättegången i en stor insiderhärva som involverar ICA-handlare. Totalt 18 personer och sju bolag står åtalade för insiderbrott i samband med att ICA köptes ut från börsen under år 2021. Handlare ska enligt åklagaren ha köpt aktier efter tips från den så kallade ”huvudmannen”, en annan handlare som satt i styrelsen för ICA-handlarnas förbund. Huvudmannen hade fått kunskap om det kommande utköpet, men kunde själv inte handla med aktien.
Blekinge Läns Tidning, BLT, har gått igenom årsredovisningar för flera bolag i Sydsverige som drivs av åtalade handlare.
Med något undantag är det årsredovisningar för perioden 1 februari 2021 till sista januari 2022. Två månader senare, den 21 mars 2022, slog ekobrottsmyndigheten till och anhöll ICA-handlarna. Att de riskerade åtal för insiderbrott var alltså ett känt faktum för samtliga handlare under bokslutsarbetet, revisionen av boksluten och när och årsredovisningarna skrevs senare under 2022. Frågan är vad revisorerna visste och vilken vikt de i så fall lade vid insidermisstankarna.
Ingen av årsredovisningarna som BLT gått igenom innehåller väsentlig information i årsberättelsen och att ägaren är misstänkt för ekonomisk brottslighet och riskerar åtal.
Men en revisor, som reviderar för två av bolagen, ett i Jönköpings län och ett i Blekinge län, påtalar i sina revisionsberättelser risken för åtal och, vid en fällande dom, företagets existens. Som en följd av detta yrkar han på att ägaren, som senare alltså åtalades, inte ska beviljas ansvarsfrihet. De övriga revisionsberättelserna är utan sådana anmärkningar. Endast en av fem revisorer i granskningen avstyrkte ansvarsfrihet.
BLT har utan framgång sökt ICA-revisorerna för att ställa frågor om hur fem olika revisorer (som reviderar ännu fler ICA-handlande bolag) kunde göra så olika riskbedömningar.
Juristen Tobias Fredriksson på Revisorsinspektionen vill inte uttala sig om enskilda revisionsberättelser men ”hoppas och förutsätter” att ICA-revisorerna har ”gjort det de ska”.
”Det finns inga definitiva svar utan det är upp till en revisor att väga samman fakta och göra en bedömning”, säger han till BLT.
Enligt tidningen kan ICA-rättegången, om den leder till fällande domar, få som konsekvens att butiker stängs eller får ny ägare. ICA-handlarnas förbund han välja att säga upp avtalen och vissa handlare riskerar att få näringsförbud. När det gäller fyra av butikerna yrkar åklagaren på näringsförbud för samtliga delägare.