Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

PwC-delägare varnas – saknas dokumentation kring överföring av 21 Mkr

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

En auktoriserad revisor och delägare på PwC i Stockholm varnas av Revisorsinspektionen (RI) efter att flera brister upptäckts i hans arbete i ett publikt aktiebolag som bedriver utvecklingsverksamhet på det medicintekniska området. Ärendet behandlar dels om huruvida revisorn hämtat in tillräckliga revisionsbevis för vissa transaktioner med ett finansieringsbolag, och om dessa transaktioner skulle omfattas förvärvslåneförbudet i aktiebolagslagen. Ärendet berör perioden räkenskapsåren 2020 och 2021, och bolaget var då i behov av extern finansiering.

RI mottog en sju sidor lång anmälan som föranledde att ärendet öppnades. Revisorn anklagas där bland annat för att ha dolt att förbjudna lån ägt rum på mångmiljonbelopp, och att anmälaren inte ”kan utesluta att (revisorns) agerande haft för avsikt att skydda styrelsen mot ansvar för utgivna lån.”

Transaktioner med finansieringsbolaget

RI skriver att revisorns granskning inte har kunnat ligga till grund för att godta bolagets bokföring och klassificering av transaktionerna med finansieringsbolaget. Exempelvis har revisorn själv uppgett att det har saknats dokumentation för en överföring om 21 Mkr från bolaget till finansieringsbolaget den 15 september 2020, samt att det saknats tydlig dokumentation på en överföring på 13 Mkr i december 2020. RI menar att revisorn hade så pass begränsad tillgång till viktig dokumentation, ”var det tydligt att han inte hade tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis som säkerställde en riktig förståelse av transaktionernas innebörd”, skriver RI. Dessutom bestred finansieringsbolaget de saldon som bolaget hade bokfört, vilket blir särskilt besvärande för revisorn.

Förbjudna lån

Enligt aktiebolagslagen får ett ”aktiebolag inte ge förskott, lämna lån eller ställa säkerhet för lån i syfte att gäldenären eller honom närstående fysisk eller juridisk person som avses samma kapitel ska förvärva aktier i bolaget eller överordnat bolag i samma koncern (lånevarvsförbudet)”, skriver RI, något som anmälaren i det här fallet hävdar har skett.

Revisorn har själv uppgett till RI att det vid en av transaktionerna, en transaktion på 13 mnkr, kan ha funnits omständigheter som skulle kunna tala för att transaktionen utgjorde ett lån i syfte att möjliggöra finansieringsbolagets aktieteckning, men landade i att ett lån för nyteckning av aktier inte kunde likställas med lån för förvärv av befintliga aktier.

Dessa ställningstaganden finns dock inte nedtecknade i hans dokumentation, och RI menar att hans yttranden inte utger nog bevis för att han utrett frågan om låneförvärvsförbudets eventuella tillämplighet ordentligt.

Fortsatt drift

Slutligen utreds frågan om fortsatt drift. Finns det betydande osäkerhetsfaktorer som ger skäl att betvivla om bolaget kommer kunna fortsätta sin verksamhet, är revisorn skyldig att lämna ett uttalande i frågan.

I förevarande fall har både revisorn och bolaget ansett det nödvändigt att upplysa om att bolaget var beroende av fortsatt finansiering genom ytterligare nyemissioner och andra finansieringsformer för att kunna fortsätta sin verksamhet som planerat. Revisorn landade dock slutligen i att det inte fanns väsentliga osäkerhetsfaktorer som kunde leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta sin verksamhet.

RI är dock av en annan mening. ”Mot bakgrund av vad som framkommit om bolagets förhållanden och likviditetsbehov är det Revisorsinspektionens bedömning att han inte hade inhämtat tillräckliga revisionsbevis för att kunna dra slutsatsen att osäkerhetsfaktorerna inte var väsentliga.”, skriver RI i sitt beslut.

På grund av de flera allvarliga bristerna som uppdagats i RI:s granskning varnas revisorn av RI. Läs hela beslutet på Dnr 2021-1858.

Senaste från Revisionsvärlden