Ny EU-myndighet mot penningtvätt
EU inrättar en ny myndighet, AMLA (Anti-Money Laundering Authority), för att effektivisera unionens regelverk mot penningtvätt och finansiering av terrorism.
Nyligen presenterade EU ett nytt penningtvättsregelverk som kommer att gälla både nationellt och internationellt. En nyhet är den nyligen etablerade myndigheten Amla (Anti-money-laundering authority).
Den primära målsättningen med den nya myndigheten är att stärka kampen mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Amla kommer att bestå av representanter från olika medlemsländer och ska fungera som ett nav för samarbete samt förbättra informationsutbytet mellan de nationella tillsynsmyndigheterna.
“Ofta är brottslingarna steget före oss. Därför är det viktigt att effektivt kunna identifiera och sprida internationella trender till medlemsstaterna”, säger utredningssekreterare Tobias Bremell under Samordningsfunktionens penningtvättskonferens.
I praktiken innebär det att Amla kommer att utforma bindande riktlinjer för rapportering om penningtvätt och misstänkta transaktioner. Myndigheten kommer också att granska de nationella tillsynsmyndigheterna för att säkerställa enhetlighet och hög kvalitet inom hela EU. Om tillsynsmyndigheterna inte följer riktlinjerna kommer Amla att ha befogenhet att ingripa och vidta åtgärder.
“Amla kommer att sätta ökat tryck på medlemsstaterna, men detta kommer att leda till betydande positiva förändringar”, tillägger Tobias Bremell.
För att säkerställa att Sverige lever upp till de nya kraven kommer regeringen nu att utreda hur svensk rätt behöver anpassas till internationell rätt.
Fotnot: Den digitala penningtvättskonferensen arrangerades den 15 november av Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism.