Framtidsbyrån testar alla – även praktikanter
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Redovisningsbyrån Win-Win Ekonomi i Stockholm har på tre år fördubblat omsättningen. Tester för nyanställda och specialiserade team är två av framgångsfaktorerna, enligt vice vd Martin Grimlund som medverkade vid Revisionsvärldens seminarium Avspark 2023 i fredags.
Win-Win Ekonomi grundades 2011 av Ludvig Grimlund. Idag har byrån 50 anställda och omsätter 50 Mkr. År 2020 prisades Win-Win som Årets framtidsbyrå av branschorganisationen FAR. Ludvig Grimlunds bror Martin var den första på byrån som inte arbetade med redovisning. I stället har han under åren haft arbetat med frågor kopplade till expansion och utveckling. Han anser att en central del av bolagets framgång är personal som engagerar sig i byråns utveckling. För att nå dit lägger man stor vikt vid att ge de juniora medarbetarna goda möjligheter att växa och utvecklas, samtidigt som de får trygghet i form av att seniora medarbetare finns tillgängliga för att få upplärning, handledning och även ren avlastning av mer komplexa uppgifter.
”Vi vill ta nästa steg för att bli morgondagens företag, vi behöver tänka nytt och ha en hållbar personalstyrka som trivs och utvecklas med oss. Vi sköter rekryteringen själva men tar extern hjälp för en second opinion”, säger Martin Grimlund.
De som söker jobb på Win-Win genomgår en grundlig process med flera olika tester, både intelligenstester och personlighetstester. De som går hela vägen till anställning genomgår dessutom gjort minst två djupintervjuer. Syftet är att matcha in rätt person på rätt tjänst. Enligt Grimlund har testerna resulterat i lägre personalomsättning.
”Vi rekryterade på CV förut – tillsammans med ett kunskapstest. Lärdomen var att det finns andra saker att ta hänsyn till. Kring 2015 började vi använda både personlighetstest och ett analytiskt test i vår rekryteringsprocess. Detta gör vi även med alla praktikanter.”
Enligt Grimlund har testerna resulterat i lägre personalomsättning. Win-Win använder även ett ”kulturtest” i sin rekrytering.
”Kulturtester ger en tydlig bild över vår organisation. Vi vill inte ha kandidater som behöver ledare som pekar med hela handen. Vi vill ha kandidater som vill utvecklas och tar egna initiativ. Det är svårt att rekrytera personal och vi är inte alltid rätt ställe för alla. Vi ligger långt fram i utvecklingen.”
En annan framgångsfaktor han pekar på är långt specialiserade team. Bolaget är indelat i team (om i regel 5-10 medarbetare per team) där man har kollegor med ungefär likartade arbetsuppgifter. Varje team jobbar ständigt med utveckling och förbättring av sitt arbete, och även i samarbete med övriga team.