EY:s svenska konsultdel växer snabbt inför avknoppning
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Revisionsvärlden skrev redan i september i fjol att EY vuxit om PwC som Sveriges största revisionsbyrå. Detta efter att ha jämfört rekryteringstakten hos de två branschjättarna. Nu finns hårda intäktssiffror som visar samma sak. EY:s färska bokslut för det brutna räkenskapsår som slutade den 30 juni i fjol visar en nettoomsättning på 5,87 miljarder kronor, en ökning med hela 18 procent. Alla fyra affärsområden växte, men avknoppningsaktuella Consulting ökade med hela 38 procent.
”Vi ser det som ett kvitto på att vi har nöjda kunder och har utvecklat vår verksamhet och våra medarbetare på ett fint sätt. Vi är ledande rådgivare inom transaktioner i Sverige med flera stora kunder, vi har samtidigt varit mycket framgångsrika på revisionssidan”, skriver EY:s vd Anna Svanberg till Revisionsvärlden.
Rörelseresultatet ökade med 40 procent 1,12 miljarder kronor, vilket är rekord.
”Vi har haft en fin lönsamhetsförbättring i samtliga delar av verksamheten”, konstaterar Anna Svanberg.
Medan PwC höll igen något på rekryteringar under året (se separat artikel) rekryterade EY hela 898 nya medarbetare, 314 fler än under föregående år.
”Vi kommer fortsätta att rekrytera stort, men det blir något lägre under detta år. Vi räknar med att rekrytera cirka 750 medarbetare under kalenderåret 2023”, skriver Anna Svanberg.
Samtidigt är personalomsättningen hög. EY redovisar ingen siffra för personalomsättning, men Revisionsvärlden beräknar den till 23 procent (736 personer som slutar delat på 3107 medarbetare). PwC redovisar i sin rapport en personalomsättning på 23 procent och uppger samtidigt att byrån nu fått ner siffran till 17 procent.
Anna Svanberg pekar på att medarbetarna är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden.
”Bland yngre är det en större rörlighet på arbetsmarknaden vilket gör att de byter jobb oftare. Många medarbetare har även flyttat till andra länder och är kvar i firman och får en spännande utveckling”, skriver Anna Svanberg och pekar på utbildning, breda karriärmöjligheter och en ”hybridmodell” för var man ska arbeta som viktiga för att folk ska vilja stanna. I maj är det dags för ”EY Wellbeing Day” – en ledig klämdag med lön för alla medarbetare i samband med Kristi Himmelsfärdshelgen.
”Det är ett svenskt initiativ. Vi beslutade att genomföra denna extra lediga dag då vi partners vill visa vår uppskattning för det fina arbete som medarbetarna genomfört under året”, skriver Anna Svanberg.
Byrån delar ut hela 919 Mkr till uppskattningsvis 175 partner, vilket blir ett snitt på 5,25 Mkr per delägare.
”Det är rekord”, skriver Anna Svanberg.
Motsvarande siffra hos PwC är 4,7 Mkr/delägare.
Antalet partner ökade från 163 till 175. Andelen kvinnor i partnerskaran minskade från 26 till 25 procent.
”Det är en marginell minskning, den aktuella andelen kvinnor bland våra partners nu vid årsskiftet är 27 procent. Mycket forskning visar att grupper med mångfald och inkludering ger mer innovation och bättre resultat, så ur ett rent affärsperspektiv är det viktigt med jämställdhet bland våra partner. Men det är också viktigt att våra yngre medarbetare kan titta på våra ledare och känna en tillhörighet och att det finns en plats för dem i en ledande position framöver om de önskar det”, skriver Anna Svanberg.
Project Everest, den globala EY-ledningen plan att knoppa av konsultdelen, nämns inte i rapporten. Men affärsområdet Assurance (revision) omsatte 2,7 miljarder kronor och står för 52 procent av de svenska intäkterna. Avknoppningskandidaterna Consulting och Strategy and Transactions, SaT, omsatte tillsammans 1,9 miljarder kronor och står för 36 procent. Resterande 12 utgörs av verksamheten inom Tax & Law. Det är inte kommunicerat var denna verksamhet skulle hamna vid en delning av EY. Eventuellt kommer vissa skatterådgivare att stanna med revision, medan andra går till den nya konsultdelen.
Hur fortskrider Project Everest?
”Rapporten gäller FY22 och det är under FY23 som vi nu arbetar aktivt med Project Everest globalt och här i Sverige. Omröstning har inte genomförts än men globala CEO:s och Chairmans för de båda nya bolagen har valts”, skriver Anna Svanberg.
Fotnot: Julie Boland, chefen för amerikanska EY, ska bli global chef för den framtida revisionsdelen. Den nuvarande globala EY-chefen Carmine Di Sibio kommer att bli ordförande för den ännu namnlösa konsultdelen. Läs mer om Project Everest här.