Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

EY överväger global brytning mellan revision och rådgivning

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

EY uppges på allvar överväga en global uppdelning i en revisions- och en rådgivningsdel. Det rapporterar flera internationella medier. Michael West Media var först med nyheten. Enligt en källa till Wall Street Journal har uppdelningsprojektet kodnamnet Everest. Om det verkställs skulle det vara den största händelsen inom revisionsvärlden sedan Arthur Andersen föll samman för 20 år sedan. Diskussionerna har bekräftats av EY men inga beslut är fattade, enligt nätverket.

”Vi ser regelbundet över de strategiska alternativen som ytterligare kan stärka vår verksamhet på lång sikt. Större förändringar kommer endast att ske i dialog med berörda myndigheter och efter en omröstning bland EY:s partner”, skriver EY i ett uttalande till Revisionsvärlden.

I fjol hade EY globala intäkter på 40 miljarder dollar, varav 13,6 miljarder dollar kom från revision. Diskussionerna sägs befinna sig i en tidig fas. Det är exempelvis oklart om skatterådgivningen skulle höra till revisions- eller konsultdelen.

I Storbritannien har det efter en rad företagsskandaler lagts skarpa förslag om att tvinga revisionsjättarna att införa en verksamhetsmässig uppdelning mellan revisions- och konsultdelarna. I USA har frågan hittills inte diskuterats lika mycket, men i mars inledde den amerikanska finansinspektionen SEC (Securities and Exchange Commission) en översyn av revisionsjättarna med fokus på potentiella intressekonflikter när byrån agerar både revisor och rådgivare.

The Wall Street Journal har tagit del av ett internt brev från EY:s globala vd Carmine Di Sibio till partner inom nätverket där han skriver att “kraven på oberoende ökar” på ett antal marknader runt om i världen.

Michael Shaub, redovisningsprofessor vid Texas A&M University, säger att en uppdelning skulle kunna minska intressekonflikterna medan Shyam Sunder, professor emeritus vid Yale University är skeptisk.

“Tillsynsmyndigheterna kanske hoppas att en sådan förändring ökar revisorernas oberoende, men baksidan är att de kan bli mer desperata att jaga intäkter vilket skulle skada revisionskvalitén”, säger Shyam Sunder till Wall Street Journal.

En annan nackdel med en uppdelning är att mindre byråer/nätverk blir mer känsliga för stämningar. Skadeståndsmål mot byråer från missnöjda investerare är ett återkommande problem.

“En uppdelning skulle ha en destabiliserande inverkan på revisionsbranschens robusthet”, säger branschexperten Jim Peterson, tidigare bolagsjurist på Arthur Andersen och återkommande krönikör i Revisionsvärlden.

Texten är uppdaterad med EY:s uttalande till Revisionsvärlden.

Senaste från Revisionsvärlden