Deloitte får inte hjälpa klient till börsen – men frågan splittrar Revisorsinspektionen
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Deloitte nekas undantag från bestämmelserna om hur mycket konsulttjänster byrån får sälja till en revisionsklient. Det framgår av ett färskt beslut från Revisorsinspektionens Tillsynsnämnd. Men nämnden var splittrad i frågan.
I EU:s revisorsdirektiv finns regler som är till för att förhindra att en revisors opartiskhet hotas av alltför höga konsultarvoden. I normalfallet får det totala arvodet för ”icke-revision” inte överstiga 70 procent av genomsnittsarvodet för själva revisionen under de tre senaste räkenskapsåren. Finns det särskilda skäl kan dock RI bevilja undantag från bestämmelserna.
I det aktuella fallet handlar det om att moderbolaget till två bolag som revideras av Deloitte har efterfrågat en revisors medverkan i samband med en börsnotering. Deloitte menar att ”den planerade noteringen utgör en oförutsedd händelse av engångskaraktär och att de efterfrågade tjänsterna har visat sig vara mer omfattande än vad man initialt räknade med”. RI skriver i beslutet att en börsnotering sällan genomförs utan omfattande planering och framförhållning, och att händelsen därför inte bör betraktas som oförutsägbar.
Även nyttan för det aktuella bolaget kan vägas in i bedömningen, skriver RI, men ska i så fall vägas mot risken för att oberoendet hotas. I det här fallet beräknas arvodet uppgå till 195–220 respektive 310–345 procent av de tre senaste räkenskapsårens genomsnittliga revisionsarvoden i det ena respektive det andra dotterbolaget, en summa som RI menar utgör betydande överskridanden av arvodesbegränsningen.
”Det förhållandet att det allmänt sett skulle ha praktiska fördelar för det reviderade företaget eller för revisionsföretaget att revisionsföretaget kan tillhandahålla ytterligare tjänster utgör alltså i sig inte skäl för dispens.”, skriver RI i sitt beslut.
Men RI var splittrade i frågan enligt protokollet från sammanträdet. Tre närvarande anförde att undantaget borde beviljats, och menar bland annat att även om arvorden uppgår till väsentliga belopp i relation till revisionsarvodena, utgör de inte några betydande summor för en större byrå som Deloitte, och utgör heller därför inget större hot mot revisorns oberoende.
RI beviljade nyligen EY undantag i ett annat dispensärende, läs separat artikel. I det fallet anses dock pandemin har skapat oförutsägbara förhållanden som möjliggjort att RI kunde bevilja undantaget.