De bygger offshorelösning för små byråer
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Hälsingeföretaget Offshore it startar en outsourcingverksamhet i Filippinerna. Nu vill bolaget att offshoring ska bli ett alternativ även i små redovisningsbyråer. Enligt grundaren Tobias Ekman är det inte bara enkla standardtjänster som kan utföras i låglöneländer.
”De tilltänkta kunderna är i första hand svenska redovisningsbyråer. Svårigheten för redovisningsbyråer att expandera sitter oftast inte i bristen på kunder, utan i svårigheten att få tag i personal för att göra jobbet. Det är här offshoring kommer in som en lösning på detta”, säger Tobias Ekman, redovisningskonsult och entreprenör som grundat Offshore it tillsammans med två kompanjoner.
Var ska ni lägga offshoringen?
”Vårt team jobbar i Filippinerna, men för svenska redovisningsbyråer. Rent praktiskt är den enda skillnaden att vi sitter i olika länder, men med det digitala arbetssätt som gäller på mängder av redovisningsbyråer i vårt land så är det hindret väldigt litet, om ens något. Personalen anställs på plats i Filippinerna av en stark aktör som vi har ett nära samarbete med. Formellt hyr vi i vår tur personalen av vår samarbetspartner. Vi har varit på plats ett antal gånger det senaste året för att starta upp och coacha vårt team, och vi tror att vi kommer vara nere i längre perioder framöver för att fokusera på att bygga teamet starkt och ha kvalificerad coaching tillgänglig fysiskt hela dagarna.”
Vilka redovisningsmoment klarar personalen i Filippinerna redan idag?
”I princip alla moment. Vårt team gör leverantörsfakturahantering, kundfakturering, bokföring av in- och utbetalningar och all löpande redovisning, avstämning och månadsrapporter. Även bokslut, årsredovisningar och deklarationer för AB och privatpersoner behärskas. Sedan kvalitetssäkras alla slutprodukter i Sverige innan leverans till kund.”
Offshore it grundades av trion Tobias Ekman, Alexander Fagerhov och Andreas Fagerhov, alla från Gnarp i Hälsingland. Trion tycks vara mångsysslande, förutom redovisning har grundarna erfarenhet inom både daytrading och byggindustri. Hittills är det de som själva stått för finansieringen av företaget.
Hur kom ni på affärsidén?
”Jag är själv i redovisningsbranschen och har drivit egen byrå i sex år. Vi vet att det är en utmaning att få tag i kvalificerad personal i mindre orter, vilket blir ett hinder för expansion. Det var på ett seminarium med Visma/Panalitix hösten 2017 som vi fick upp ögonen för att offshoring är en möjlig väg att lösa personalproblemet på. Vi gjorde research och bestämde oss för att det är rätt väg och har sedan dess investerat mängder av tid i att bygga ett offshoreteam med kompetens inom svensk redovisning. Det språkliga är kanske den enskilt största utmaningen. Eftersom svenska är måttligt gångbart internationellt, så måste man bygga ett team som behärskar redovisning på svenska, utan några förkunskaper i det svenska språket och de svenska reglerna. Vi valde att bygga den kompetensen från scratch, vilket kräver mycket tid och engagemang. Och det var där affärsidén fick fart. Vi vet att intresset i branschen är stort, och är övertygade om att många fler hade gått samma väg om det bara fanns någon aktör som behärskade konceptet för den svenska marknaden. Nu står vi redo för att ge precis den servicen till branschen så att flera kan lyckas med sin expansion utan att brottas med bekymret att det är svårt att hitta personal.”
Idag består Offshore it:s filippinska team av tre personer som har rekryterats med hjälp av samarbetspartnern.
Varför just Filippinerna?
“Vi gjorde valet utifrån rekommendation och att vi hittade en väldigt stark aktör att samarbeta med, som rekryterar just i Filippinerna. Dels är arbetsmoralen hög där och det finns gott om kompetens att tillgå. Dessutom har outsourcing av tjänster vuxit till en betydande industri. Det innebär att det finns en väl fungerande infrastruktur generellt i den industrin, och detta har även höjt levnadsstandarden markant för många filippinska arbetare och tjänstemän. Vi får den hjälp vi behöver, samtidigt som vi bidrar i ett land med stora behov.”
Hur ska bolaget ta betalt?
”Vi kommer att hyra ut dedikerade medarbetare till byråer, företrädesvis heltidstjänster. Det blir en uppstartskostnad och sedan ett väldigt konkurrenskraftigt fast pris per månad. Hur byråerna sedan tar betalt för utförda tjänster är förstås upp till respektive byrå.”
Har ni någon insyn i LRF Konsult-ägda Bokoredos offshoring till Indien?
”Nej, egentligen inte. Såvitt jag vet är det i de fall offshoring förekommer vanligast är att man lägger ut massproduktion av enklare arbetsuppgifter, som inmatning av leverantörsfakturor och liknande. Jag kan inte säga att jag vet att så är fallet hos dem, men jag tror det är det vanligaste.”
Kommer inte AI att konkurrera ut er personal i Filippinerna snart?
”Jag har genom åren haft en hel del konsultjobb inom automatisering av processer och konfiguration av programvara för just detta, och vet vad det innebär. Självklart kommer AI successivt att ersätta en del av de enklare processerna inom redovisning. Däremot tror jag att det ligger väldigt långt fram att AI och annan teknik helt skulle ersätta behovet av personal. Vår filosofi är inte att bara göra massproduktion av enkla standardtjänster offshore, utan att bygga offshoreteam som en lika självklar del av personalen på en byrå som svenska medarbetare.”