Norska ECIT mot ny storaffär
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Norska ECIT, som nyligen tog kontroll över Modern Ekonomi, är på väg mot ett ännu större internationellt förvärv. Enligt uppgifter hos norska Konkurrensverket vill ECIT köpa 65,1 procent av Norian, en outsourcingkoncern med cirka 600 medarbetare i sex länder. Norian har sitt säte i Norge och har även de vuxit genom förvärv. Noriankoncernen omsatte i fjol 265 miljoner norska kronor och har redovisat negativa rörelseresultat i några år. Bakom Norian står PE-bolaget Longship och företagsledningen med vd Knut Anders Opstad i spetsen. Enligt en inlaga till Konkurransetilsynet, som Revisionsvärlden tagit del av, vill ECIT köpa samtliga Longships Norian-aktier.
”Jag har inga kommentarer i dagsläget. Det kommer att komma information efter hand”, säger Kai Jordahl, Longships vd och styrelsemedlem i Norian.
Revisionsvärldens gissning är att affären syftar till att få in Norian under ECIT:s paraply, och att Longship blir en av ECIT:s större ägare.
ECIT har huvudkontor i Oslo och leds av danske Peter Lauring. I Sverige har ECIT en rad förvärv, bland annat av Stockholmsbaserade Catomi Consulting samt Skånebaserade Pramo och Dalby Ekonomiservice. I fjol slog de till med budet på Modern Ekonomi, som inte nådde riktigt ända fram. ECIT fick mindre än 90 procent av aktierna och den First North-noterade redovisningsbyrån lever vidare som fristående bolag, tills vidare. Den senaste affären i Sverige är köpet av Outsourcinghuset ASK i Malmö, se separat artikel. ECIT-koncernen säger sig ha 1500 anställda i fem länder. Omsättningen landade på drygt 1,3 miljarder norska kronor 2019 och till detta kan man lägga Modern Ekonomi som omsätter drygt 100 Mkr årligen.
Norian har en historik som sträcker sig tillbaka till 1990-talet. Det nuvarande bolaget bildades 2017 när den norska OpusCapita, specialist på elektroniska betalningar och fakturering, knoppade av sin redovisningsdel. Norian har 600 anställda och omsättningen uppgick 2019 till motsvarande en kvarts miljard kronor. Totalt skulle en sammanslagen grupp alltså omsätta uppåt 1,7 miljarder kronor, vilket är väsentligt mer än Aspia-koncernen.
Den svenska delen av Norian – Norian Accounting AB – omsatte 36 Mkr 2019 och leds av Jessica Lindgren, som har bakgrund inom bland annat Coor och Manpower.
ECIT:s köp av aktiemajoriteten i Norian måste alltså godkännas av den norska konkurrensmyndigheten. Myndigheten uppger till Revisionsvärlden att man senast den 28 april kommer att ge besked om affären kan godkännas eller om de vill ha in ytterligare underlag.
Revisionsvärlden har sökt ECIT och Norian.