EY går vidare med planer på global delning
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
EY:s globala ledning har beslutat gå vidare med planerna på att stycka upp verksamheten i två delar, en renodlad revisionsdel och en konsultdel. Det så kallade Project Everest ska tas vidare i en serie partneromröstningar.
”Nästa steg är att föra en dialog med partners för att ge dem mer information inför omröstningen. Vi förväntar oss att den här fasen kommer att pågå till slutet av året. Omröstningar ska göras, land för land, i slutet av 2022 och i början av 2023”, skriver EY i ett globalt pressmeddelande.
Om uppdelningen röstas igenom innebär det den största omvälvningen inom revisions- och konsultsektorn sedan Arthur Andersens kollaps 2002, där “big five” reducerades till “big four”.
Enligt sajten Consultancy stöds delningsplanerna av ledningsgrupperna i EY:s samtliga 15 största medlemsbyråer, som tillsammans utgör 80 procent av nätverkets årliga intäkter.
Uppdelningen skulle innebära att revisionsdelen, en verksamhet som omsätter 18 miljarder dollar, får behålla varumärket EY. Den förutsätts växa med cirka 7 procent per år.
Den avknoppade konsultdelen, med intäkter på cirka 24 miljarder dollar skulle få ett nytt namn. Konsultpartner skulle äga största delen av den verksamheten, en mindre del skulle börsnoteras. Konsultdelen förväntas kunna få tvåsiffrig årlig tillväxt vid en uppdelning.
Omsättningssiffrorna ovan är ungefärliga. Det senaste räkenskapsåret omsatte EY 40 miljarder dollar globalt, men EY:s globala chef Carmine Di Sibio har till Financial Times sagt att siffran ökade till 45 miljarder dollar för det räkenskapsår som slutade den 30 juni.
En partneromröstning bland nätverkets 13 000 delägare kommer att vara en komplicerad process. I vissa länder behövs endast en enkel majoritet på över 50 procent av rösterna för ett beslut, medan det i andra länder kommer att krävas två tredjedels stöd. Vissa byråer ger i detta beslut varje partner en röst; andra byråer röstar efter hur mycket aktier en delägare kontrollerar, skriver Consultancy.
Svenska EY vill inte svara på frågor om när och hur delägarna kommer att rösta om klyvningen.
“Vi arbetar med detta och alla partners kommer att få mer information som nästa steg i projekt Everest”, skriver presstalespersonen Stina Gustafsson till Revisionsvärlden.
Affären skulle innebära utdelningar i mångmiljonklassen till delägare. Det spekuleras i att Carmine Di Sibio, som drivit Project Everest, själv skulle få ett engångsbelopp på tiotals miljoner dollar. Tanken är att Carmine Di Sibio ska gå i pension nästa sommar, men på en direkt fråga från Wall Street Journal om han skulle vilja få förlängt för att leda antingen revisionsdelen eller en nyskapad konsultdel svarar han:
“Jag kommer att göra vad den globala styrelsen vill att jag ska göra.”