“Positivt att det blev bifall”
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Revisorsinspektionen (RI) ger i ett förhandsbesked tummen upp till auktoriserade revisorn Helen Salmonsson som vill åta sig ett styrelseuppdrag i Styrelseakademin. Uppdraget bedöms alltså inte vara förtroenderubbande sidoverksamhet enligt 25 § revisorslagen.
”Det är jättekul. Framförallt känns det bra att kunna bidra i ett större perspektiv för att vi ska ha aktiva styrelser. Kan jag medverka till professionella styrelser gagnar det oss revisorer också”, säger Helen Salmonsson till Revisionsvärlden.
Salmonsson är revisor på Grant Thornton i Östersund. Hennes ansökan gäller den lokala styrelsen i Jämtland som har som syfte är att ”driva utvecklingen av ett professionellt styrelsearbete och därmed stärka värdeutvecklingen i företag och organisationer.” Generellt sett är reglerna strikta för revisorer som vill ta olika sidouppdrag. Även uppdrag i föreningar och stiftelser är känsligt, i alla fall om de hanterar pengar.
I Helen Salmonssons fall lägger RI vikt vid verksamhetens syfte, att ingen ersättning skulle utgå för uppdraget och att det sker på ideell basis. Arbetsbelastningen per år sträcker sig inte till mer än 30-35 timmar. Hon uppger också att hon inte inom ramen för sin revisionsverksamhet har kontakt med de andra styrelseledamöterna.
RI finner inte att uppdraget leder till något förtroenderubbande men flaggar för risker. Båda verksamheter bedrivs ju på samma ort och Salomonsen skriver i sin ansökan att hon ”hoppas att även hennes egna klienter kommer att delta i föreningens aktiviteter…”.
I och med att hon som ledamot inte skulle vara praktiskt involverad i de olika aktiviteterna ”kan det dock inte förutses att hennes deltagande i styrelsearbetet generellt skulle gå ut över eller komma i konflikt med hennes revisionsuppdrag”, kommer RI fram till och ger grönt ljus.
”Jag trycker att det är positivt att det blev bifall. Revisorer har trots allt mycket att bidra med i föreningslivet. En anledning till att det blev OK i detta fall tycks vara att revisorn inte har klienter i samma styrelse. I sådana fall brukar RI vara strikt”, säger Bertil Oppenheimer, auktoriserad revisor på BDO och författare till boken Revisorsnämndens praxis.
Läs hela beslutet Dnr 2018–47.