Egna system fördubblade marginalen

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Finländska Talenom gjorde i början av sommaren ett udda förvärv – den spanska ekonomiplattformen Nomo som enligt redovisningskoncernen kommer att påskynda expansion i Spanien ”avsevärt”. Inbrytningen i Spanien gjordes redan i fjol genom köpet av Avalanding, specialiserad på att hjälpa utländska bolag på den spanska marknaden. Och under sommaren förvärvades ett par spanska redovisningsverksamheter, ACompany och Gestoria Teruel. I en exklusiv intervju berättar Talenoms vd Otto-Pekka Huhtala mer om planerna i Spanien och varför strategin där delvis ser annorlunda ut än i Sverige.
”Delvis var det tur som gjorde att vi fick upp ögonen för Nomo när vi scannade den spanska marknaden efter byråer att förvärva. Vi hade kunnat bygga egen programvara i Spanien, precis som vi gjort i Finland och som vi håller på att göra i Sverige, och det var nog så vi tänkte från början. Men under det gångna året har vi lärt oss mycket om hur den spanska redovisningsmarknaden fungerar, och jag skulle säga att förvärvet av Nomo snabbar på vår expansion i Spanien med ett par år”, säger Otto-Pekka Huhtala.
Varför är det så bråttom?
”Om vi sparar två år är det en stor fördel. Digitaliseringsvågen i Spanien kommer nu.”
I Sverige planerar Talenom att introducera ett egenutvecklat redovisningsprogram i höst och enligt Huhtala skiljer sig Nomo en hel del från det man utvecklar för den svenska marknaden.
”I Sverige gör vi svenska versioner av hela det mjukvarupaket vi använder i Finland. Det är egentligen flera delar; gränssnittet mot kund, en användarvänlig app och en struktur för back-end, inklusive redovisning. Nomo är inte ett redovisningsprogram utan ett verktyg för ekonomi, skatt och fakturering med ett väldigt bra gränssnitt. På sikt kanske vi utvecklar ett eget bokföringsprogram i Spanien, men det är inte bestämt.”
Hur passar de senaste förvärven ACompany och Gestoria Teruel in i det spanska bygget?
”Nomo erbjuder inte redovisningstjänster själv, utan har ett samarbete med ACompany. Nu när vi äger både Nomo och ACompany kan vi bygga en bra helhetslösning Spanien”, säger Otto-Pekka Huhtala.
Anlitar Nomos kunder normalt en redovisningsbyrå för att få hjälp med redovisningen?
”Vissa kunder gör delar av redovisningen själva, andra anlitar exempelvis ACompany. I Spanien är byråernas erbjudande litet annorlunda än i Finland och Sverige. Skatterådgivning och hjälp med myndighetsbyråkrati är mycket viktigt i Spanien. Nomo har tretton olika skatteblanketter i plattformen, i Finland och Sverige har vi inte en enda”
Kommer ni att vara lika aktiva när det gäller förvärv i Spanien som ni varit i Sverige?
”Det är för tidigt att säga. Vi har ytterligare några spanska förvärv i pipeline, men vi kan även växa organiskt genom digital marknadsföring.”
Ser du Nomo som en instegstjänsten för nya kunder och att ni därefter säljer redovisning och skatteråd till kunderna?
”Ja. I Finland får vi varje månad 300 nya kunder till TiliJaska (Talenoms finländska app för bland annat fakturering och bokföring som är gratis i grundversionen, RV:s anmärkning). En viss andel av dessa kan vi sedan konvertera till betalande kunder.”
Är det svårt att hitta balansen mellan att ett snabbt inflöde av gratisanvändare till TiliJaska och att faktiskt lyckas ta betalt för bra tjänster?
”Det är vad vi jobbar med dagligen. Ingen mjukvaruplattform kommer att vara helt gratis för alltid. Men Talenom har annorlunda förutsättningar än ett renodlat programvarubolag. För oss är programvaran ett komplement som delvis kan användas för att marknadsföra huvudaffären redovisning. Därför kan vi kanske erbjuda litet mer onlinetjänster gratis än vissa konkurrenter.”
I Sverige är det ovanligt att som Talenom erbjuda både redovisningstjänster och programvara, varför gör ni det?
”Det korta svaret är att vi vill göra båda delarna för att skapa ett slagkraftigt kunderbjudande. Vi startade vår egen programvaruutveckling 2001 och har längre erfarenhet än de flesta. Vi har investerat mycket tid och pengar i vår egen mjukvara. När vi tar in nya kunder i våra system kostar det inte så mycket”, säger Otto-Pekka Huhtala.
Plus att ni inte måste köpa in så mycket programvara från externa leverantörer, vilket sänker era interna kostnader?
”Rätt. Talenoms rörelsemarginal är 40 procent i Finland mot kanske 15 procent i Sverige. Det beror främst på effektivare processer som möjliggörs när vi jobbar i egna system, men även på lägre programvarukostnader. För tio år sedan var rörelsemarginalen i Finland ungefär som den svenska är idag”, säger Otto-Pekka Huhtala.
Han påminner om att redovisningsmarknaden är mycket större än marknaden för redovisningsprogram.
”I Finland uppskattar vi att marknaden för redovisningsprogram utgör endast en femtedel av procent av omsättningen i redovisningsbranschen som är 1,2 miljarder euro årligen.”
Vissa branschbedömare anser att de två marknaderna är som ”kommunicerande kärl” där bokförings- och affärssystemen växer på redovisningsbyråernas bekostnad (se tidigare artikel). På sikt kommer affärssystemen omsätta mest. Vad tror du?
”Visst kan man se det som samma kaka, men det är en växande kaka. Båda marknaderna växer, men det kan stämma att programvarumarknaden växer snabbare.”
Nu finns Talenom på tre marknader. Finns det några synergier mellan länderna?
”På programvarusidan finns det absolut det. Ett exempel är det gemensamma eurobetalningsområdet SEPA (Single Euro Payments Area) som ska underlätta gränsöverskridande transaktioner. De betalningslösningar vi utvecklat för Finland kommer att göra livet lättare även för kunder i andra länder.”