”Borttagandet av revisionsplikten har gjort revisionsbranschen gott”

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
”Borttagandet av revisionsplikten har gjort revisionsbranschen gott. Det tvingar byråerna att tänka kommersiellt och att marknadsföra sin tjänst mer aktivt. Om kunden inte måste köpa din tjänst tvingas du bli bättre på att förklara värdet av den”, säger Företagarnas vd Günther Mårder i en intervju med Revisionsvärlden.
En ny statlig utredning ska föreslå regeländringar för att få stopp på att bland annat aktiebolag används för att begå brott. En av de frågor som regeringen vill att justitierådet Johan Danelius utreder är återinförd revisionsplikt för små bolag. Det vore fel väg att gå, anser Mårder.
”Revisionsplikt löser inte problemet. Det är så stora värden på spel att brottslingarna hittar sätt att runda revisorn”, säger Günther Mårder.
Med detta sagt tror han att nästan alla företag mår bra av att ha revisor, även de små.
”Men då gäller det att revisorn vässar sitt erbjudande och inte bara reviderar. Värdeskapandet ligger ofta i rådgivningen.”
Han anser att revisionsplikten bidragit till att revisionsbyråer alltför ofta har ett inifrånperspektiv snarare än ett kundperspektiv. Innan Mårder började på Företagarna var han sparekonom på nätmäklaren Nordnet.
”Där kalkylerade vi att intäkterna skulle minska med 4-5 procent per kund och år, som en följd av konkurrens. Ovanpå det ville vi sänka våra priser ytterligare för att kunna vinna marknadsandelar. Vi kompenserade för detta genom att värva nya kunder.”
Han ser för litet av den sortens tänkande i konsultbranschen.
”Där tänker man snarare att man måste kompensera sig för inflation och höja arvodena med några procent varje år”, säger Günther Mårder.
Tankesättet är förslappande och gör att man inte tvingar sig själv att effektivisera och tänka nytt.
”Om man vill vara taskig kan man säga att det bär drag av hur man ofta resonerar i offentlig sektor. Där tänker man alltid att man har vissa anslag och att de bör höjas i takt med löneökningarna”, säger Günther Mårder, som tror att revision tack vare digitalisering gå att effektivisera med flera procent varje år.
Företagarnas vd har även engagerat sig i debatten om revisionsbyråernas kundskyddsklausuler, som ofta finns i de påskrivande revisorernas anställningsavtal.
”I grunden ska företag inte låsa in sin personal. Den här typen av klausuler skapar ineffektivitet. Visst investerar revisionsbyråer mycket i sina anställda, men om alla på marknaden skulle börja låsa in personalen för att skydda sina investeringar får vi en ineffektiv ekonomi där människor blir kvar på sin arbetsplats av fel skäl. Klausulerna skapar även högre inträdesbarriärer, på så sätt att revisorer får svårare att starta egna byråer”, säger Günther Mårder.
Vissa försvarar kundskyddsklausulerna med att revisorn fått ”sina” kunder genom byråns starka varumärke. Vad säger du?
”Visst, men det förhållandet är inte unikt för revisionsbranschen. Nästan alla företag lever hela tiden under hotet att nyckelmedarbetare säger upp sig och startar en liknande firma. Då gäller det att tänka innovativt. Revisionsbyråerna borde fokusera på att vässa sitt erbjudande i stället för att låsa in sin personal.”