Wint gör nyemission igen
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Redovisningstjänsten Wint tar in 30 miljoner kronor i nytt kapital för att kunna ”satsa ännu mer på både produkt, försäljning och marknad”, enligt ett pressmeddelande.
Bolaget vänder sig direkt till mindre företag, har utvecklat en egen mjukvara och har gått med förlust under många år. I fjol redovisade man dock ett positivt rörelseresultat före avskrivningar, EBITDA. Bolaget tycks under en tid ha prioriterat lönsamhet framför tillväxt, i fjol ökade omsättningen för Wint Group AB med 12 procent till 59 Mkr, vilket är blygsamt jämfört med snabbväxande konkurrenter. Nu tycks Wint prioritera tillväxt igen.
”Nyemissionen är ett led i en kraftig uppväxling som vi nu gör på Wint. Vi har de senaste åren fokuserat på att utveckla skalbarhet i alla led, från våra marknadsförings- sälj- och onboardingprocesser till vår tjänst. Nu är det dags att skörda frukten av det arbetet genom att satsa stenhårt. Vi har anställt fler utvecklare och lanserar snart ännu fler nya spännande funktioner”, säger Wints vd Daniel Johansson.
Enligt dokument hos Bolagsverket sker emissionen till kursen 130 kronor/aktie, vilket innebär att Wint värderas till 184 Mkr eller knappt tre gånger omsättningen. Till DI Digital säger Daniel Johansson att Wint kommer att omsätta cirka 70 Mkr i år, vilket skulle innebära en tillväxt på cirka 20 procent. Förlusten väntas landa på 6 Mkr, vilket är något bättre än 2020. Han siktar på att omsätta mer än 100 miljoner kronor 2023 och då gå med vinst.
Genom nyemissionen befäster investmentbolaget Ernström & C:o sin roll som Wints huvudägare. Entreprenören Alexander Hars, verksam inom e-handel och Per Josefsson, investerare som gjort sig en förmögenhet inom hedge-fonder, uppges ha ökat sitt ägande kraftigt i samband med emissionen. Andra investerare som nämns i pressmeddelandet är Bengt Nilsson (grundare av affärssystemet IFS, idag vd för fakturaspecialisten Pagero) och Lena Apler (affärsängel och styrelseproffs som var med och grundade Collector). Även anställda har kunnat teckna aktier i emissionen.
”Det är många anställda som redan är aktieägare och att ännu fler valde att gå med i den här emissionsrundan. Nu ska vi fortsätta jobba där vi står. Vi har under året utvecklat vår tjänst ytterligare, lanserar nytt gränssnitt, förbättrat vår app och dessutom satsat stort på att få ut fler i företagslivet med vår satsning på ”ready-to-go” lagerbolag”, säger Daniel Johansson.
Wint grundades 2011 av exrevisorn Björn Elfgren som knoppade av revisionsdelen och gjorde redovisningsdelen helt digital. Daniel Johansson anslöt 2014 och tog fyra år senare över som vd efter Björn Elfgren, som idag är styrelseledamot.
Det finns ett antal redovisningstjänster på marknaden som liknar Wints. Snabbväxaren PE Accounting fokuserar på litet större tjänsteföretag. I småbolagssegmentet finns Voitto, som är namnet på Dooers redovisningstjänst. Även Dooer har utvecklat ett bokföringsprogram, som numera erbjuds gratis. Den som behöver mer stöd slussas till Voitto, som erbjuder en ”helhetslösning för ditt företags ekonomi”. En liknande prisstrategi har Bokio, som i augusti fick in 35 miljoner kronor i en nyemission. Bokio startade som ett gratis bokföringsprogram men har börjat ta betalt för delar av tjänsten har säger sig nu ha 15 000 betalande användare. Dessutom söker Bokio samarbete med byråer och hela 2000 redovisningskonsulter sägs arbeta med Bokio-anslutna kunder.
Daniel Johansson har noterat konkurrenssituationen, men har gott självförtroende.
”Vi har haft samma vision länge, vilket har gett oss ett försprång. Vi kan det här och såväl vårt arbetssätt som vårt erbjudande är unikt”, säger Daniel Johansson.
Läs även analysen: Dags för konsolidering bland redovisningstjänsterna?