Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

PwC-försäljning kan ge fler affärer

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

”En spännande möjlighet för oss att bli ett fristående bolag”. Så kommenterar amerikanen Peter Clarke, Global Managing Partner för Global Employee Mobility på PwC, jätteaffären där 5700 PwC-anställda köps ut för att forma en ny, ännu namnlös, global skattebyrå.

Enligt nyhetssajten Consultancy är försäljningen PwC:s största sedan Enron-skandalen för snart , då big four tvingades avyttra stora konsultverksamheter som senare byggts upp igen.

Från svensk horisont har affären vissa likheter med PwC:s försäljning av redovisnings- och lönedelen (idag Aspia), även om Mobility Services-affären är global, och därför så mycket större:

Likheterna:

  • En anonym del av firman lyfts ut i en så kallad ”carve-out”. I Aspia-fallet var det redovisnings- och lönekonsulterna som fick möjligheter att stå på egna ben. Nu är det skattejuristernas tur.
  • Ett PE-bolag som saknar liknande bolag i portföljen men vill skapa något nytt.
  • En säljare som får så bra betalt att de inte kan säga nej.
  • Idéer om att verksamheten behöver omfattande investeringar i teknik/mjukvara, som byrån tydligen inte vill ta. I det aktuella fallet handlar om att utveckla en ny kundplattform där kunden ska få sina problem kring internationell arbetskraft lösta.

Försäljningen av Global Mobility-divisionen kopplas av PwC ihop med den nya strategi inom bland annat hållbarhetsrådgivning som kallas The New Equation. Försäljningen frigör kapital som kan läggas i The New Equation-programmet. PwC vill investera 12 miljarder dollar inom denna strategi under de kommande fem åren.

En intressant fråga är hur affären kommer att påverka konkurrenterna. Många internationella advokatbyråer och alla stora revisionsnätverk erbjuder tjänster inom internationell personbeskattning och arbetsrätt. Inte bara big four utan även exempelvis Grant Thornton och BDO. Utanför revisionsbyråerna erbjuds tjänsterna av skattebyråer, i Sverige exempelvis Svalner och Aspiaägda Skeppsbron Skatt.

Det kan bli fler affärer. Man får förmoda att Clayton, Dubilier & Rice sonderat eller förhandlat med andra revisionsnätverk om deras respektive Mobility-delar innan man gick i hamn med PwC.

Och det är nog inte för sent för de övriga revisionsbyråer att sälja, nu när den initiala affären är gjord. I Aspia-fallet beslutade KPMG Sverige att sälja sin redovisnings- och lönedel endast några månader efter att PwC kommunicerat sitt säljbeslut. Man ska inte heller glömma att de andra stora svenska revisionsbyråerna har valt att behålla sina redovisningsdelar, tills vidare.

Martin Hammarström

Chefredaktör

Senaste från Revisionsvärlden