Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

LRF Konsults köp förutsägbart och spännande på samma gång

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Vid första anblicken ter sig LRF Konsults köp av redovisningsbyrån Bokoredo nästan utmanande förutsägbar, närmast en familjeaffär. Redovisningsjätten säger sig ha tittat på en lång rad potentiella förvärvsobjekt men när vd Katarina Klingspor slår till och gör sitt första förvärv efter att Altor klev in som huvudägare köper hon Bokoredo, en byrå som delägs av tre Altor-medarbetare (bland dem Klas Johansson som är ordförande i LRF Konsults ägarbolag). Med detta sagt är Bokoredo en mycket spännande byrå som fördubblat omsättningen varje år sedan starten 2013. Affärsmodellen är ovanlig i Sverige, bland små och medelstora byråer troligen unik.

Mot kunden marknadsför sig Bokoredo som en ganska traditionell redovisningsbyrå med hög servicegrad. ”… ni skickar in kvitton och fakturor, och vi gör jobbet”, skriver byrån på webbplatsen.

Bakom fasaden har man dock jobbat hårt för att effektivisera processerna, dels med det gängse spåret automatisering, dels med outsourcing där cirka 100 indier sägs utföra väl definierade moment för byrån. Outsourcing av redovisning till låglöneländer är en stark trend i engelsktalande länder, medan det i Sverige hittills mest talats om att kunden (och bokföringsprogrammen) ska göra jobbet.

Bokoredo tycks erbjuda hög flexibilitet gentemot kund och har inte som exempelvis Wint och Dooer utvecklat egen mjukvara. Snarare är det processerna som delats upp i sina beståndsdelar. Bokoredo omsatte drygt 14 Mkr i fjol och även om siffran skulle dubblas i år är den inte så imponerande givet att byrån har cirka 25 anställda i Sverige och dessutom 100 personer engagerade i Indien (om än troligen inte på heltid). Det är ändå spännande om det utkristalliseras olika typer av prispressare på redovisningssidan där vissa erbjuder stor flexibilitet mot kund, och lägger vissa moment av jobbet i låglöneländer. Andra kanske väljer IKEA-spåret, låter kunden göra stora delar av jobbet och låser dem till vissa system.

Senaste från Revisionsvärlden