Hur långt räcker Bokios tjänstepalett?
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
170 000 registrerade företagare, 60 000 aktiva månatliga användare och 7 000 betalande användare. Det är siffror som redovisas av Bokio, bolaget som startade som ett gratis bokföringsprogram och som nu vill bli en ”infrastruktur för att driva företag”, se intervju med vd:n Viktor Stensson.
Om över 10 procent av de aktiva användarna blivit betalande kunder är det riktigt bra, eftersom många av dem från början egentligen anslöt sig till en gratistjänst. Särskilt som de nya kritiserade prisplanerna ännu inte sjösatts skarpt. Tyvärr räcker det bara en bit på vägen. Om 7000 användare skulle betala listpriset (149 kr/mån) för bolagets billigaste betaltjänst ”Balans” innebär det årliga intäkter på 12,5 Mkr.
Enligt Bokios årsredovisning för 2020 hade bolaget vid årsskiftet 72 anställda och rörelsekostnader på 73 Mkr. Om Bokio bara skulle sälja tjänsten ”Balans” skulle det behövas 40 000 användare för att gå runt.
Det ska sägas att Bokio har en dyrare tjänst, Business, med ett listpris på 299 kr/mån. Men Bokio, och en rad andra bolag inom redovisnings- och programvarubranschen, vill egentligen ha en palett med olika typer av intäkter. Förutom användarlicenser ska bolagen genom olika samarbeten få intäkter när användarna tar exempelvis tar företagslån eller säljer fakturor till finansbolag.
Frågan är hur långt denna typ av extraintäkter bär. Fortnox, som redovisar 400 000 betalande användare och har hunnit relativt långt på området, redovisar att cirka 10 procent av intäkterna kommer från finansieringsdelen.