Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Aspias besked väcker känslor

Analys

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Vi har fått många starka reaktioner på förra veckans nyhet att Aspia planerar att söka statsstöd för korttidsarbete p.g.a. coronakrisen. Många misstror att Aspiakonsulterna verkligen fått mindre jobb de senaste veckorna eftersom många andra byråer vittnar om motsatsen.

”Det finns inte på kartan att de har fått mindre att göra efter corona. De utnyttjar ett stöd som är tänkt för andra typer av företag”, säger en erfaren redovisningskonsult.

De flesta andra stora byråer tycks inte vara sugna på att använda sig av korttidsarbete. Aspiachefen Ola Gunnarsson verkar vara medveten om att byråns varumärke skadas, både utåt mot kunderna och inåt gentemot personalen, om man tar emot stödet. ”Att ansöka om korttidsarbete var inget lättvindigt beslut”, säger han till Revisionsvärlden.

Att Aspia ändå vill söka stödet kan ha flera olika förklaringar:

  • Aspia vill utnyttja systemet. Man räknar kallt med att konsulterna kommer att sköta kundleveranserna trots kortare arbetstid. Lojaliteten med kunderna är större än lojaliteten med statens stödsystem. Man jobbar på i stort sett som vanligt även under de timmar man formellt är permitterad.
  • Det finns en överkapacitet hos byrån, som befaras bli värre av coronakrisen. När en redan låg beläggningsgrad blir ännu lägre finns bara två alternativ. Säga upp konsulter eller använda sig av korttidsarbete. Då känns korttidsarbete som ett mindre drastiskt alternativ. Dessutom kan ju korttidsarbete alltid följas av uppsägningar. Motsatsen fungerar inte.
  • Aspia har faktiskt drabbats av en plötslig inbromsning. Nyförsäljningen har tvärstannat för den tillväxtorienterade byrån. Debiteringsgraden har rasat eftersom konsulterna är mer lojala med kunderna än med byrån och därför levererar krisråd gratis. Samtidigt ökar antalet konkurser i Sverige dramatiskt och en del av bolagen som går omkull är rimligen Aspia-kunder. Men även om konjunkturen tvärbromsat kan den faktiskt vända upp i höst. Genom att använda korttidsarbete (i stället för uppsägningar) säkras byråns leveranskapacitet i ett positivt scenario.

Martin Hammarström

Chefredaktör

Senaste från Revisionsvärlden