Visselblåsaren på Danske Bank kan få miljardbelöning

Howard Wilkinson, mannen som slog larm om missförhållanden på Danske Banks filial i Estland, kan belönas i USA för sitt agerande. Det skriver danska Finans.dk, rapporterar Direkt.

Så kallade visselblåsare kan i USA belönas av staten om deras upplysningar leder till att företagsböter utdöms. USA utdömer som bekant böter långt utanför landets gränser. Belöningarna ligger på mellan 10 och 30 procent av bötesbeloppet vilket teoretiskt skulle kunna göra Howard Wilkinson till miljardär.

Pengarna utbetalas från en särskild fond upprättad av den amerikanska kongressen, där medlen från inbetalade böter samlas. En förutsättning är enligt den amerikanska finansmyndigheten SEC att visselblåsarens uppgifter varit avgörande för beslutet om böter.

Enligt Bloombergs uppskattningar är Danske Banks bruttoförtjänst från den misstänkta penningtvätten 1,7 miljarder danska kronor. Nyhetsbyrån räknar vidare med att det amerikanska justitiedepartementet kan komma att kräva banken på det dubbla bruttovinstbeloppet, det vill säga 3,4 miljarder.

I så fall skulle Howard Wilkinson kunna belönas med som mest drygt 1 miljard danska kronor.

Jakob Dedenroth Bernhoft, chef för den danska revisionsbyrån Revisorjura och expert på ämnet penningtvätt, menar dock att Wilkinson kanske inte är en visselblåsare i traditionell bemärkelse. Danske Banks dåvarande Baltikumchef krävde 2013 att få information om de utländska kunderna i Estland. I tisdags framkom att Wilkinson efter detta skickat mejl till kollegor, där han argumenterade för att eventuella missförhållanden skulle tonas ned.

“Genom att framstå som visselblåsare ser han ut att vara en person som bekämpar penningtvätt, även om hans roll ser ut att ha varit en annan”, säger Jakob Dedenroth Bernhoft, enligt Direkt.

Howard Wilkinson förnekar genom sin advokat att han skulle ha agerat felaktigt.

Martin Hammarström

[email protected]